Sirija: Opozicija napušta pregovore

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: Opozicija napušta pregovore

Damask -- Najveći blok sirijske opozicije u egzilu, Sirijski naciolnalni savet, sinoć napušta Sirijsku nacionalnu koaliciju jer je na pregovore pozvan režim u Damasku

Savet je objavio da bi, uzimanjem učešća u pregovorima koji u sredu treba da otpočnu u Montreu, pogazio svoju odluku da ne uđe u pregovaranje dok predsednik Bašar al-Asad ne sidje s vlasti, izveštava AFP.

Duboko podeljena Sirijska nacionalna koalicija je, posle višenedeljnog oklevanja i pretnji da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bojkotovati pregovore, ipak ovih dana prostom većinom glasova odlučila da učestvuje na konferenciji. Sirijska opoziciona Nacionalna koalicija potvrdila je danas da će učestvovati na međunarodnim pregovorima 22. januara u Švajcarskoj, nakon što su UN povukle poziv Iranu da učestvuje na tim pregovorima.

"Mi cenimo to što UN i generalni sekretar Ban Kimun razumeju našu poziciju. Mi smatramo da su doneli pravu odluku i potvrdjujemo svoje učešće 22. januara", rekao je zvaničnik Nacionalne koalicije Monzer Akbik agenciji Rojters.

Nešto ranije Ban je povukao ponudu Iranu da prisustvuje mirovnim pregovorima o Siriji, nakon što je Teheran saopštio da ne podržava politički tranzicioni dogovor iz juna 2012. koji je osnova pregovora u Ženevi, preneo je Rojters.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je da bi neučestvovanje Irana na predstojećim mirovnim razgovorima o Siriji u Švajcarkoj bila "neoprostiva greška".

Ovoj odluci su prethodili veliki pritisci Zapada i arapskih sponzora Koalicije.

Prema informacijama koje su ovih dana procurile, SAD i Britanija su zapretile da će uskratiti pomoć sirijskoj opoziciji ukoliko ne pristupi pregovorima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sirija: Opozicija napušta pregovore

Izvor: Akter, 21.Jan.2014

Najveći blok sirijske opozicije u egzilu, Sirijski nacionalni savet, sinoć je napustio Sirijsku nacionalnu koaliciju jer je na pregovore pozvan režim u Damasku

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.