Sirija: Konferencija nade se odlaže

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2013, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: Konferencija nade se odlaže

27.06.2013. -

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, Rusiji, SAD i UN nije pošlo za rukom da se dogovore o datumu održavanja konferencije Ženeva-2, posvećenje regulisanju sirijske krize. Takvi su neutešni izvodi novih trostranih konsultacija u Ženevi.

Nerešeno ostaje pitanje: ko će predstavljati protivnike režima Bašara Asada. Sirisjka opozicija je vrlo mnogobrojna, u njoj su predstavljene najrazličitije grupe – umerene i radikalne. Između ostalog i one koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << govore jezikom ultimatuma – ili ostavka predsednika zemlje ili nastavak bojevih dejstava. Moskva je više puta izjavljivala da je nedopustivo učešće radikala u političkom procesu. Na nedavnom samitu Velike osmorke u Severnoj Irskoj predsednik Rusije Vladimir Putin je potvrdio nepromenjenost ovog stava.

Konflikt treba što je moguće pre premestiti u ravan više ili manje civilizovane komunikacije, smatra predsednik Instituta za religiju i politiku Aleksandar Ignatenko.

- Smisao rusko-američke inicijative koja je dobila naziv Ženeva-2 sastoji se u tome da se obustavi borba i da se prevede u političke tokove. U okviru inicijative i treba da se traže i poželjno je da se nalaze politička rešenja konflikta. Zadatak je da dijalog započne i da u njemu učestvuju svi realni faktori. Njima pripada ne samo režim Asada i opozicija, uključujući naoružanu, već i spoljne sile: Katar, Saudijska Arabija, Turska, evropske države, Iran, SAD i druge. I najvažnije je da na konferenciji bude doneta odluka da se Sirija očisti od stranih terorista, koji su okupirali ovu zemlju.

Kopredsednik Komiteta solidarnosti sa narodima Libije i Sirije Oleg Fomin takođe ističe da je dijalog potreban, ipak uz reklo bi se zainteresovanost spoljnih faktora za mir u Siriji, stvari stoje mnogo složenije.

- Krv nastavlja da se proliva, strada sirijski narod. A oni koji podstiču naoružanu opoziciju, zemlje Zapada i saudijski monarsi – misle na svoje geopolitičke i ekonomske interese. O bilo čemu, samo ne o interesima sirijskog naroda.

Na samitu G-8 u konačnom komunikeu ništa nije bilo rečenoo daljoj sudbini Bašara Asada, mada predsednik SAD Barak Obama nastavlja da izjavljuje da on više ne može da povrati sebi legitimitet. O tome govore i sirijski opozicionari, koje Zapad svestrano podržava. Moskva smatra problem očigledno suprotno: Asad je zakonito izabrani predsednik Sirije, koji treba da učestvuje u mirovnom procesu. Za nedelju i po-dve protivnici režima u Damasku nameravaju da održe novi sastanak, kako bi formulisali svoj odnos prema ženevskoj konferenciji. I da li će rezultati biti pozitivni, veliko je pitanje.

Naoružano krilo već je izjavilo da neće učestvovati u konferenciji dok ne dobije potrebno naoružanje i ne obnovi balans snaga u regionu. Ovo je izjavio komandant Slobodne sirijske armije Salim Idris u ekskluzivnom intervjuu za Glas Rusije. On je podvukao da je Slobodna sirijska armija spremna da hitno prekine vatru i da kreneu Ženevu samo uz ispunjenje niza uslova. Glavni od njih je ostavka predsednika Asada. Šta više, u prelaznoj vladi prednost treba da ima opozicija, uveren je Idris.

Protivnici aktualne vlasti računaju na vojnu pomoć iz inostranstva ove nedelje. Prošle subote ministri inostranih poslova 11 zemalja koje spadaju u grupu prijatelja Sirije na sastanku u Kataru donele su odgovarajuću odluku koju je Moskva osudila. Tako sa jedne strane zapadni saveznici direktno ili indirektno podržavaju teroriste, a sa druge zalažu se za mir na sirijskoj teritoriji. Verovatno zbog ovakve dvoličnosti ne mogu da budu dogovoreni rokovi održavanja konferencije i njeni učesnici? Izgleda da na civilizovani politički proces u Siriji opet mora da se čeka.

Ilja Harlamov,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.