Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jan.2016, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: IDIL ubila veliki broj civila

Militanti Islamske države Iraka i Levanta u subotu su, u sirijskom gradu Deir ez Zor, ubili najmanje 85 civila i 50 pripadnika režimskih snaga. To su podaci koje su javile posmatračke grupe, dok državna agencija SANA, citirajući svedoke, navodi da je ubijeno oko 300 civila. Ako ovi podaci budu zvanično potvrđeni, subota 16. januar će biti jedan od najsmrtonosnijih dana u skoro petogodišnjem ratu u Siriji.

Krvoproliće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << u Deir ez Zoru se dogodilo kada su režimske snage izvele antiterorističku akciju u severnoj provinciji Alepo. Tom prilikom je ubijeno najmanje 16 pripadnika IDIL-a, a uporište ovih militanata, grad Raka, gađan je iz vazduha.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava je saopštila da se potom IDIL ustremila na severni deo grada Deir ez Zor i osvojila predgrađe Al Bagalija.

Najpre je javljeno da je ubijeno 35 sirijskih vojnika i pripadnika savezničkih milicija u nizu napada, uključujući i samoubilačke.

Opservatorija je potom saopštila da među stradalima ima i civila, a oglasila se i agencija SANA, koja je ocenila da se radi o masakru.

Citiran je premijer Sirije Vael al Halagi, koji je naveo da “pravna i moralna odgovornost za varvarski i kukavički masakr stoji na ramenima svih država koje podržavaju terorizam i koje finansiraju sunitske ekstremističke grupe”.

IDIL je, prema podacima Opservatorije, preuzela 60% teritorije Deir ez Zora, glavnog grada istoimene provincije pune naftnih polja koja se graniči sa Irakom.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.