SIRIJA ZAPOČELA VELIKU VOJNU AKCIJU

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SIRIJA ZAPOČELA VELIKU VOJNU AKCIJU

ISTANBUL - Sirijski režim je danas započeo veliku vojnu akciju u pograničnom regionu ka Turskoj u kojoj učestvuje oko 30.000 vojnika, javila je jutros televizija "CNN - Turk", pozivajući se na sirijske državne medije.

Iz straha od vojne ofanzive u Siriji prethodnih dana je više od 2.400 ljudi pobeglo u susednu Tursku. Početkom nedelje u pograničnom sirijskom mestu Jisr al-Šughur je, prema podacima iz Damaska, ubijeno 120 vojnika i policajaca.

Sirijski režim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je za ubistva okrivio ekstremiste. Protivnici režima iz tog okruga su izvestili da su vojnike i policajce ubile vlasti, zato što su odbili da izvrše naređenja.

Gejts: U Siriji izvršen masakr, Asad nema legitimitet

BRISEL - Američki sekretar odbrane Robert Gejts rekao je danas da je sirijski režim izvršio masakr nad nevinim ljudima i ocenio da je legitimitet predsednika Bašara al-Asada doveden u pitanje.

"Masakr nad nevinim ljudima u Siriji treba da bude problem i zabrine ceo svet. Mislim da svi moraju da se upitaju da li Asad ima legitimitet da vodi svoju zemlju posle toga", kazao je Gejts na jednom skupu na kraju posete Briselu.

Više od 1.100 civila ubijeno je, a najmanje 10.000 uhapšeno u represiji nad demonstrantima koji od 15. marta protestuju protiv aktuelnog režima u Siriji, podaci su udruženja za zaštitu ljudskih prava.

Ankara je takođe optužila Siriju za zločine i ocenila da je neprihvatljivo nasilje nad demonstrantima. Veliki broj Sirijaca beži u Tursku zbog nasilja režima u svojoj zemlji.

(Beta)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.