Rezultati nedelje: Sirija i hemija

Izvor: Vostok.rs, 26.Avg.2012, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezultati nedelje: Sirija i hemija

26.08.2012. -

Sirijska armija je praktično vratila kontrolu nad najvećim gradom Alepo. Ekstremiste potiskuju i iz predgrađa Damaska. Međutim, zapadne zemlje povezuju dalji razvoj samo sa svrgavanjem postojećeg režima.

SAD i Turska su odlučile da je došlo vreme da se stvari nazivaju svoim imenima. U Ankari je održan prvi susret grupe operativnog reagovanja. Na sednici pored zamenika ministra inostranih poslova Turske Halita Dževika i ambasadlora SAD u Ankari Elizabet >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Džons prisustvovala su američka i turska vojna lica. Rešenje učesnika susreta nije oglašeno. Velika pažnja na pregovorima je bila dodeljena budućnosti zemlje posle odlaska Bašara Asada. Jedan od načina da se približi takva budućnost oglasio je protekle nedelje predsednik SAD. Barak Obama je upozorio o eventualnoj intervenciji u Siriju u slučaju primene od strane Damaska hemijskog ili biološkog oružja .

Postojanje u zemlji oružja za masovna razaranja faktički je priznao predstavnik sirijskih vlasti Džihad Makdisi, izjavivši da će ga Damask primeniti u slučaju spoljne agresije. Pri tome je Sirija jedna od zemalja, koje nisu potpisale Konvenciju o zabrani hemijskog oružja. Međutim, samo izjava o postojanju hemijskog oružja nije dovoljna radi spoljnog mešanja, - kaže naučnik Centra arapskih istraživanja Instituta orijentalistike RAN Boris Dolgov.

- Prvo, čak i postojanje hemijskog oružja u sirijskoj armiji nije povod za spoljnu agresiju, jer Sirija nije potpisala tu Konvenciju, odnosno, sirijska armija može da ima to oružje na legitimnoj osnovi. Druga je stvar što su vodeće zemlje NATO-a, Turska više puta pretile Siriji spoljnom agresijom.

Ništa manja opasnost se sastoji u tome, što hemijskim oružjem mogu da ovladaju pobunjenici. Osim toga, Izrael ne skriva zabrinutost u vezi sa mogućnošću dospevanja oružja za masovna razaranja u ruke islamista grupacije Hezbolah. Međutim, vlasti Sirije garantuju očuvanje hemijskog oružja, - izjavio je medijima zamenik ministra inostranih poslova Rusije Genadij Gatilov.

- Sa svoje strane, mi smo već radili sa sirijskom vladom, razmatrali ovo pitanje i dobili striktna uverenja: biće učinjeno sve, šta se može, da bi se hemijsko oružje pouzdano i garantovano nalazilo tamo, gde je sada. Međutim, neophodno je uzimati u obzir činjenicu da je situacija u Siriji veoma složena.

Pri tome u Moskvi ne sumnjaju da američke vlasti kontrolišu opozicione snage toliko da bi bili uvereni da tamo neće dospeti oružje za masovna razaranja. Rusija smatra da podrška sirijskom narodu mora da bude pružena s druge strane. Ove nedelje je Moskvu posetio zamenik premijera Sirije Kadri Džamil. Prilikom susreta se pored ostalih pitanja razmatrala inicijativa Nacionalnog koordinacionog komiteta Sirije – najveće u zemlji opozicione grupe. Predloženi plan se bazira na sledećim zahtevima: obustava nasilja od svih strana i što skoriji početak dijaloga između vlade i svih opozicionih grupa. Prema rečima Sergeja Lavrova, to još jednom svedoči da ne postoji drugi put, osim nacionalnog pomirenja.

- To se potpuno uklapa u okvire dogovora, postignutih od strane spoljnih igrača prilikom susreta Grupe akcija o Siriji 30. juna u Ženevi. Ubeđeni smo da je taj dogovor i dalje aktuelan. Činjenica da je tome usmerena inicijativa najveće unutarsirijskog opozicione zajednice, oduševljava i pruža svima šansu da se napreduje tim putem. Šanse nisu od 100 posto, ali ih ima.

Ove nedelje su Siriju konačno napustili posmatrači UN. Međunarodno prisustvo će zastupati koordinacioni biro te organizacije. Već kroz nedelju dana će specijalni predstavnik UN i LAD za sirijsko regulisanje postati bivši alžirski diplomata Lahdar Brahimi. Glavni uslov prihvatanja misije mirovnjaka je bio – potpuna podrška njegovih akcija od strane svetske zajednice. Upravo zbog njene odsutnosti Kofi Anan, koji je predložio mirovno rešenje konflikta kroz dijalog strana, bio je primoran da podnese ostavku.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.