Pregovori o Siriju u senci napada u Parizu

Izvor: RTS, 15.Nov.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o Siriju u senci napada u Parizu

Sirija kao rasadnik terorizma našla se u centru pažnje današnjeg međunarodnog sastanka u Beču, posvećenog krizi u toj zemlji, čiji su učesnici doveli u vezu pucnjavu i bombaške napade u Parizu sa nemirima na Bliskom istoku i prilikama koje oni pružaju za razvoj terora.
Američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sergej Lavrov, osudili su napade u Parizu pred sastanak sa zvaničnicima Irana, Saudijske Arabije i drugih država sa snažno suprotstavljenim stavovima o načinima za okončanje građanskog rata u Siriji.
 
Ključne razlike, kao što je eventualna uloga sirijskog predsednika Bašara el Asada u prelaznoj vladi i koje pobunjeničke grupe bi mogle da budu proglašene za terorističke, privremeno su stavljene po strani na početku sastanka, u svetlu napada u Parizu, preneo je AP.
"Ovakvi napadi su najgnusnija, užasna, nečuvena, neprihvatljiva dela na planeti", rekao je Keri nakon razgovora sa Lavrovom i malo pre glavnog sastanka u luksuznom hotelu u Beču.
Napadi su "očvrsli našu rešenost, svih nas da uzvratimo, da pojedinci odgovaraju" i "ohrabrili nas da radimo više na ostvarimo napredak i pomognemo u rešavanju kriza sa kojima se suočavamo", rekao je Keri.
Lavrov je rekao da "nema opravdanja za teroristička dela i nikakvo opravdanje što nismo uradili više u borbi" protiv ID, Fronta Al Nusra i drugih ekstremističkih grupa.
"Nadam se da će nam ovaj sastanak, takođe, pomoći da krenemo napred", dodao je Lavrov.
Pre sastanka, šef francuske diplomatije Loran Fabijus je poručio da su napadi u Parizu pokazali neophodnost pronalaženja zajedničkog pristupa prema Siriji i terorizmu unutar međunarodne zajednice, a sličan stav izrazili su ministri spoljnih poslova Nemačke, Jordana i Saudijske Arabije.
Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif rekao je za iransku državnu televiziju da napadi u Parizu pokazuju hitnost borbe protiv terorizma i ekstremizma na globalnom nivou.
Šef jordanske diplomatije Naser Džudeh istakao je da napadi u Parizu "potvrđuju našu zajedničku posvećenost" borbi protiv terora i ekstremizma gde god da se pojavi, dok je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini navela da niko ne može da okrene leđa zajedničkoj pretnji.
"Zajedno smo u ovome: Evropljani, Arapi, Istok i Zapad, cela međunarodna zajednica", rekla je Mogerini i ukazala na neophodnost
prevazilaženja razlika.
Više od 250.000 ljudi je poginulo u ratu u Siriji, a 11 miliona je bilo primorano da napusti svoje domove.
Konflikt, koji traje od 2011, omogućio je ekstremistima ID da prošle godine osvoje veće delove Sirije i Iraka i uspostave svoj takozvani kalifat.
Evropa i susedi Sirije se, u međuvremenu, bore sa najtežom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.