IAEA: Sirija tajno pravila nuklearni reaktor

Izvor: Blic, 24.Maj.2011, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IAEA: Sirija tajno pravila nuklearni reaktor

BEČ - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da se na mestu u Siriji koje je Izrael bombardovao pre četiri godine, najverovatnije nalazio skoro gotov, tajno pravljen nuklearni reaktor.

Nalazi IAEA podudaraju se s američkim podacima i omogućavaju da Savet bezbednosti UN pokrene mere potiv Sirije.

Sirija je saopštila da skoro završena građevina nije bila namenjena upotrebi u nuklearne svrhe. Damask je više puta negirao zahtev IAEA >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da poseti to mesto pošto je prva inspekcjia 2008. godine našla pokazatelje mogućih nuklearnih aktivnosti.

Diplomatski izvori su rekli agenciji AP da bi mišljenje IAEA da je Sirija pokušavala da potajno napravi nuklearni reaktor verovatno ishodovati u zahevu Zapada da se izjasni Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Povezane vesti: Amano: Sirija pokušala da izgradi nuklearni reaktor!
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.