Dijalog člana ID i vojnika TR: OK, veliki brate...

Izvor: B92, 23.Feb.2016, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog člana ID i vojnika TR: OK, veliki brate...

Ankara -- Turski mediji su objavili nove dokaze o kontaktima koje održavaju pripadnici turske vojske i džihadisti Islamske države na granici Turske i Sirije.

Dnevnik Džumhurijet je objavio transkripte telefonskih razgovora između članova paravojne islamističke formacije i turskih graničara.

Navodno je taj dokument deo sudskog procesa protiv džihadista koji se vodi pred jednim sudom u Ankari, a istraga je otvorena kada je šestoro turskih državljana podnelo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prijave protiv svojih rođaka koji su se pridružili Islamskoj državi.

Pod istragom je najpre bilo 19 osoba, a kasnije su optužnice podignute protiv njih 27, što su turski mediji najavili još u decembru.

U transkriptu se navode reči Mustafe Demira, jednog od visokih zvaničnika Islamske države, koji predstavlja ključnu figuru paravojne formacije na granici Turske i Sirije.

“U dokumentu se navodi da je istragom utvrđeno da je Demir dobijao novac od krijumčara na granici i da je taj novac koristio za uspostavljanje kontakata i saradnju sa pripadnicima turske vojske koji obezbeđuju granicu“, navodi se u tekstu Džumhurijeta.

Demir: “Gde si, veliki brate? Na mestu na kom sam ti rekao da budeš?“

Vojnik: “Da. Videli smo te i tvoje ljude...“

Demir: “Da li postoji mogućnost da središ da razgovaram sa ovdašnjim komandantom, u vezi posla ovde? Šta ako bismo uspeli da uspostavimo kontakt ovde, kao što smo ti mi pomogli...

Vojnik: “Okej, javiću mu. Ovde imam dve vojne patrole, u slučaju najgoreg slučaja... Reći ću komandantu stanice i on će da pogleda...“

U drugom transkriptu Demir priča sa drugim turskim vojnikom koji kaže da su on i njegovi saborci u minskom polju i traži od Demira da odmah dođe.

Vojnik: “Imamo problem, dođi sa te strane, ljudi su ovde...

Demir: “U redu veliki brate, dolazim... Da li je to minsko polje na mestu gde sam komandantu Buraku predao automobil?“

Na to pitanje džihadista nije dobio odgovor, kao ni turske vlasti na sumnju da je on umešan u poslove sa Ilhamijem Balom, za koga se veruje da je odgovoran za samoubilačke napade u Ankari u oktobru prošle godine u kojima je ubijeno više od stotinu ljudi.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uhvaćeni: Otkriveni dokazi saradnje Turske i Islamske države

Izvor: Vesti-online.com, 23.Feb.2016

Turski mediji su objavili nove dokaze o kontaktima koje održavaju pripadnici turske vojske i džihadisti Islamske države na granici Turske i Sirije...Dnevnik Džumhurijet je objavio transkripte telefonskih razgovora između članova paravojne islamističke formacije i turskih graničara...Navodno je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.