BiH: Džihadisti se vraćaju i odlaze

Izvor: RTS, 06.Sep.2013, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Džihadisti se vraćaju i odlaze

U BiH se sa ratišta širom sveta, uglavnom iz Sirije, vratilo više od 50 džihadista, od kojih su mnogi ranjeni. Raste zabrinutost zbog fanatizma vraćenih, a novih 70 boraca otišlo u džihad.

Više od 50 ratnika koji su poslednjih meseci bili u ratnim zonama, uglavnom Sirije, među kojima je i dvadesetak ranjenih, vratilo se u BiH, dok je gotovo istovremeno u džihad otišlo oko 70 novih boraca.

To je Glasu Srpske izjavio izvor blizak grupama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje u BiH angažuju borce za svetska ratišta i naglasio da džihadisti u ratnim zonama ostaju najčešće od tri do šest meseci.

"Tada, ili preuzimaju komandu, ili se vraćaju u BiH. U poslednjih devet meseci u BiH su se u nekoliko grupa vratila ukupno 52 ratnika. Istovremeno, u tom periodu, kao njihova zamena, na ratište u Siriji iz BiH je otišlo oko 70 novih ratnika", rekao je on i dodao da preciznu evidenciju onih koji su otišli u rat, kao ni onih koji su se vratili, nema nijedna nadležna služba u BiH.

Prema izjavi izvora, trenutno u Hadžićima ima pet ratnika povratnika iz Sirije, u Mostaru i Gornjoj Maoči po četiri, u Travniku i Tešnju po tri, u Bugojnu i Ošvama po dva.

"Oni su sada potpuno fanatizovani i predstavljaju veliku opasnost ne samo za BiH, već i za region. Neki postaju službeni Al-Kaidini instruktori. Drugi u svojim predavanjima, u kojima se emotivno pozivaju na "svoju sirijsku suzu", "sirijske nasmejane šehide", i tako šire verski fanatizam", saopštio je izvor.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.