TEST: Samsung Galaxy S24 Ultra – funkcionalnost na steroidima

Izvor: B92, 25.Feb.2024, 14:30

TEST: Samsung Galaxy S24 Ultra – funkcionalnost na steroidima

Samsungov najjači telefon do sada, Galaxy S24 Ultra, stiže sa brojnim funkcijama koje poboljšavaju svakodnevni rad sa uređajem ali i sa naprednim funkcijama.

Kada govorimo o modernim pametnim telefonima, većina proizvođača (a posebno oni iz samog vrha) se trudi da u svoje najnovije modele doda mnogo više od pukih specifikacija, boljeg displeja ili kamere.

Samsung je svestan ovog trenda, a kompanija je poznata po tome da na svoje uređaje voli da dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napredne funkcije. Iako je prethodnih godina ovaj trend malo usporio, sa najnovijim Galaxy S24 Ultra modelom Samsung je odlučio da veliku pažnju posveti onome što je trenutni hit u IT industriji – veštačkoj inteligenciji.

To je omogućilo da Galaxy S24 Ultra dobije veliki broj novih funkcija, od kojih su neke zaista korisne i u svakodnevnom radu.

Jasno je da je Samsung u svoj najjači telefon ove godine ugradio najbolji mogući hardver i tu nema previše toga da se doda, sve je na vrhunskom nivou. Zato ćemo se na početku posvetiti nekim novim stvarima i poboljšanjima koja mogu da nam koriste svakodnevno.

AI u svakodnevnom radu

Galaxy AI i funkcije veštačke inteligencije mogu da se koriste u svakodnevnom radu, a jedan od primera je kada razgovarate sa nekim na stranom jeziku ili jeziku koji ne razumete. AI prevodi pozive u realnom vremenu, a za to koristi procesiranje na samom uređaju.

AI može da se koristi i u okviru generisanja i obrade fotografija. Na ovaj način možete lako da pomerate objekte na fotografiji, da ih potpuno obrišete ili dodate na njih nešto uz pomoć generativne veštačke inteligencije.

Možete video visoke rezolucije da pretvotite u slow-mo video, a Galaxy AI to čini tako što "čita" video u sekvencama i potom dodaje AI generisane frejmove između kako bi se poboljšao ukupan frejmrejt videa i dobio fluidan slow-mo klip.

Tu je i "Circle to Search" funkcija, koja vam omogućava da zaokružite neki objekat ili deo fotografije i pretražujete ga.

Sve ove funkcije su fluidno integrisane u S24 Ultra i veoma dobro funkcionišu, ponajviše zahvaljujući procesoru koji pokreće telefon. Naravno, u pitanju je Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 čipset, koji u sebi već im uključen sistem za generativni AI.

Neke od AI dunkcija su specifično povezane sa standardnim Samsung aplikacijama i nisu dostupne na sistemskom nivou, izuzev standardne Samsung tastature. Tastatura sada koristi AI modele za proveru pravopisa, kao i za izmenu teksta za različite stilove pisanja.

Nema sumnje da će u budućnosti generativna veštačka inteligencija postati još veći i bolji deo ponude mobilnih telefona. AI industrija je još uvek u razvoju i u budućem periodu nas sigurno očekuju još zanimljivije primene, a Samsung je među prvima prepoznao potencijale koje nudi AI i omogućio nam ih je već na svojim najnovijim premijum modelima.

Kamere

Samsung nas je već generacijama telefona unazad navikao na kvalitetne kamere, a takav je slučaj i sa senzorima na Galaxy S24 Ultra modelu. Tu su četiri senzora: 200MP glavni, 12MP ultraširoki, kao i dva telefoto senzora - od 50MP (periskop) i 10MP.

Kamera može da snima video u 8K/30fps kvalitetu i to je nešto što se ne viđa svaki dan na telefonima, čak ni onim iz najvišeg segmenta.

Novitet na polju kamera, za ovu godinu, je nadogradnja jednog ot telefoto senzora. Umesto 10MP 10x periskop kamere, sada je tu 50MP senzor sa 5x optičkim zumiranjem.

Kamera može da kreira 12MP fotografije (poput glavne), uz Pixel Binning tehnologiju za kombinovanje piksela. Zbog toga što f/3.4 otvor blende može da propusti više svetla, moguće je kreiranje fotografija sa dobrim detaljima i širokim dinamičkim rasponom.

Poboljšanje kod ove kamere je i to što može da kreira dobe fotogradije u uslovima slabijeg osvetljenja.

Ostale kamere u modulku nisu izmenjene u odnosu na prethodnu sriju, ali svakako beleže poboljšanja u radu zahvaljujući novim algoritmima i softverskim poboljšanjima za One UI 6.1, kao i snazi Snapdragon 8 Gen 3 procesora.

Prednja, selfi kamera ima 12MP, f/2.2 senzor i mogućnost snimanja videa do 4K@30/60fps kvaliteta.

S Pen

Mnogi će se zapitati, zašto bih koristio pametnu olovku, kad sve na telefonu mogu da odradim prstima? Iznenadićete se koliko neke stvari mogu da budu lakše i brže urađene pomoću S Pen olovčice.

Na primer, možete lako i brzo da kreirate belešku na fotografiji koju ste kreirali ili da izrazite svoje umetničke sposobnosti i pohvalite se prijateljima crtežima koje ste ručno nacrtali.

S Pen stiže sa poboljšanjima kao što j smanjen lag, precizniji Wacom čip i podrška za 4096 nivoa pritiska.

Poput ranijih modela iz Ultra serije, S Pen je smešten u donjoj levoj strani okvira telefona.

Displej i hardver

Galaxy S24 Ultra ima nešto poboljšan displej u odnosu na onaj kod S23 Ultra modela. Tu je i dalje 6,8-inčni panel osetljiv na dodir, s tim što je u pitanju dinamički LTPO AMOLED 2X ekran. Podrška za osvežavanje je zadržana i menja se između 1Hz i 120Hz.

Povećana je rezolucija ekrana, koja sada iznosi 3120 x 1440 piksela (naspram 3088 x 1440 na S23 Ultra modelu). Mnogo veće poboljšanje predstavlja maksimalno osvetljenje od 2600 nita, što će koristiti kod pregleda sadržaja u veoma svetlom okruženju (na primer direktno, jarko sunce napolju).

Ekran ima i nadograđenu "always on" funkciju displeja, sa prikazom, vremena, datuma, vremenske prognoze i vidžeta na zaključanom ekranu. LTPO tehnologija značajnio smanjuje potrošnju baterije, koristeći varijabilne stope osvežavanja.

Pomenuli smo već da Galaxy S24 Ultra telefon pokreće Snapdragon 8 Gen 3 procesor, uz Adreno 750 grafički čip. Radi se o najjačem čipsetu u Android ekosistemu i jasno je da je S24 Ultra ovde neprikosnoven.

Uz ovaj čipset stiže i 12GB LPDDR5X RAM-a, kao i 256GB, 512GB ili 1TB prostora za skladištenje podataka u UFS 4.0 varijanti.

Telefon koristi ultrasonični senzor otiska prsta za otključavanje, smešten ispod displej panela. Senzor je veoma brz i precizan, a funkcioniše bez problema i kada je ekran mokar.

Baterija

Baterija je uvek zanimljiv segment na svakom telefonu i karakteristika koja mnoge zanima. kapacitet baterije na S24 Ultra modelu nije izmenjen u odnosu na prethodnika i iznosi 5.000mAh. Ono što je poboljšano jeste njen radni vek, koji je sada duži.

U proseku, S24 Ultra možed a traje jedan i po do dva dana u zavisnosti od toga šta radite. Ali sigurno je da ćete dobiti skoro ceo dan aktivnog rada sa jednim punjenjem baterije.

Baterija podržava 45W opciju brzog punjenja, kao i 15W bežično punjenje, a potrebno je oko pola sata da se od nuke napuni preko 60%.

Na polju softvera, telefon koristi Android 14, uz Samsungov One UI 6.1 interfejs. One UI je poprilično stabilan i rfinisan sistem, sa korisnim funkcijama i opcijama prilagođavanja. Tu je panel sa strane, sa prečicama za tabove i brzo otvaranje aplikacija; Bixby automatizovani glasovni asistent i drugo

Na polju softvera, telefon koristi Android 14, uz Samsungov One UI 6.1 interfejs. One UI je poprilično stabilan i rfinisan sistem, sa korisnim funkcijama i opcijama prilagođavanja. Tu je panel sa strane, sa prečicama za tabove i brzo otvaranje aplikacija; Bixby automatizovani glasovni asistent i drugo

Galaxy S24 Ultra ima dizajn koji krasi titanijumsko ojačanje. Iako nema prevelikih dizajnerskih izmena u odnosu na prethodni model, telefon nekako bolje leži i deluje u ruci. Ultra, u odnosu na ostale modele iz S24 serije ima blago zaobljene ivice.

S obzirom na to da je okvir kreiran od titanijuma, a ne od aluminijuma kao kod prethodnig modela, težina je povećana za dva grama. Isto tako, kućište je sada nešto tanje i nešto šire.

Poleđinski panel koristi Gorilla Glass Victus 2 zaštitu, dok se s prednje strane nalazi Gorilla Glass Armor. Pored zaštite ekrana od lomljenja i grbanja, Armor dodaje novi sloj koji smanjuje odsjaj na ekranu što značajno utiče na bolje korisničko iskustvo. Prisutna je i IP68 zaštita od vode i prašine.

Za kraj, reći ćemo da smo izuzetno zadovoljni onim što je Samsung ponudio u svom premium segmentu za ovu godinu. Galaxy S24 Ultra nudi odlične performanse, prelep veliki displej, dug radni vek baterije i odlične kamere poboljšane veštačkom inteligencijom.

Upravo Galaxy AI i trenutni razvoj tržišta u kojem se potencira uticaj veštačke inteligencije, znače da će Samsung Galaxy S24 Ultra sigurno ostati relevantan tokom narednih nekoliko godina.

Autor: Bratislav Jovanović

Uređaj na test ustupio Samsung

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.