Samsung predstavio GDDR7 memoriju skoro nestvarne brzine

Izvor: Piplmetar.rs, 08.Okt.2022, 04:30

Samsung predstavio GDDR7 memoriju skoro nestvarne brzine


Kompanija Samsung je organizovala Tech Day 2022 događaj koji je po prvi put održan u protekle 3 godine, na kome je južnokorejski gigant razgovarao o svemu što se nalazi u njihovim planovima razvoja i novim proizvodima koje možemo očekivati u bliskoj budućnosti. Među njima su najzanimljiviji 5G modeli mobilnih uređaja, 200MP ISOCELL HP3 senzor za kamere, DRAM i NAND fleš memorije, sledeća generacija GDDR7 memorije i još mnogo toga.

Nas je posebno zainteresovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << tema u kojoj je Samsung govorio o ultra brzoj GDDR7 memoriji sa maksimalnom protokom podataka od čak 36 Gbps. Poslednje informacije koje je ovaj proizvođač objavio o ovom tipu memorije datiraju od pre godinu dana, ali prema podacima koje je sada izneo, radi se o novijoj i bržoj verziji GDDR7 memorije od prvobitno najavljenje.
Radi vašeg podsećanja, GeForce RTX 3090 Ti bazirana na Ampere generaciji grafičkih procesora koristi 24 GB GDDR6X memorije sposobne da prenese 21 Gbps podataka. Identičan tip memorije sa istim performansama koristi i najnoviji GeForce RTX 4090 sa ADA Lovelace procesorom.
Izlazak brže GDDR7 memorije bi dosta povećao propusni opseg podataka, čak za 71% u odnosu na trenutno najbrži GDDR6X. Sa postojećim standardom već prebacujemo efektivnih 1 TB podataka u sekundi pomoću magistrale širine 384-bita, dok bi sa novim i bržim GDDR7 mogli da očekujemo brzine bliske granici od 2 TB/s sa izlaskom novih GPU čipova i korišćenju magistrale veće propusne moći.

O Samsung GDDR7 36Gbps memoriji ćemo verovatno mnogo više slušati tokom 2023. godine, a gotovo je izvesno da će NVIDIA biti prva koja će koristiti najbrži tip VRAM memorije na planeti. Memorijski kontroler u GeForce RTX 4000 seriji grafičkih procesora je značajno unapređen u odnosu na Ampere prethodnika pri čemu je GPU AD102 GPU već u ovom trenutku spreman da koristi GDDR7 32Gbps customary lokalne video memorije, pošto je napravljen i dizajniran na osnovu prvih GDDR7 specifikacija.
Nešto ranije, početkom ove godine kolale su informacije o tome da će GDDR7 biti spreman za izlazak GeForce RTX 7000 serije što se pak nije desilo. Prvobitno je najavljeno d aće kompletna linija RTX 4000 model biti osvežena i pojačana GDDR7 standardom tokom 2023. godine, dok je prema dosadašnjem razvoju događaja realnije očekivati da se to desi sa sledećom generacijom RTX 5000 modela. Uglavnom, GeForce RTX 4000 je spreman da dočeka i iskoristi prednosti ultra brzog GDDR7 VRAM-a ukoliko u međuvremenu bude pušten u opticaj.
Novi GeForce RTX 4090 je neverovatno moćna grafička kartica, ali se čeka i AMD sa svojom sledećom generacijom Radeon RDNA 3 grafičkih karti baziranih na Navi 31 generaciji poput jednog Radeon RX 7900 XT modela. Glasine govore da će Navi 31 u saradnji sa proizvođačima grafičkih karti klokovati GPU “u stratosferu”, gde bismo mogli očekivati da vidimo GPU taktove od originate sada neverovatnih 4 GHz.
Očekuje se da će novi GeForce RTX 4090 sa pogonom na AD102 grafički procesoru preći magičnu granicu frekvencije od 3.0 GHz, a osnivač i izvršni direktor NVIDIA-e Jensen Huang je potvrdio tokom lansiranja Ada Lovelace GPU-a da je Ada prešla 3.0 GHz u laboratorijama NVIDIA-e.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.