Veliko interesovanje za Sajam knjiga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2019, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko interesovanje za Sajam knjiga

Ekipa RTV-a je danas obišao 64. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu za kojeg, sudeći prema broju posetilaca vlada veliko interesovanje.

Simbolično se nalazimo u Egiptu, stecištu jedne od najautentičnijih i najvrednijih drevnih civilizacija, ali ujedno i zemlji koja je domaćin ovogodišnjeg, 64. Sajma knjiga u Beogradu. Moto ovogodišnjeg sajma je "pismo – glava".

Prisutno je oko 500 izlagača, od čega 60 inostranih.

Novosadski "Prometej" nudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novih pet knjiga u Ediciji "Popularna lingvistika", važnih za negovanje srpske jezičke kulture i jezika, kao i 17 naslova publikovanih u saradnji sa RTV. U toj ediciji nedavno je objavljena knjiga Gordane Petković "Novosadski srpski list", o dešavanjima u Novom Sadu i Vojvodini 1918. i 1919. godine.

"Najveće interesovanje vlada za dve knjige Petera Handkea, koje smo objavili jednu ove, jednu prošle godine, pa se lepo to poklopilo, ali naš glavni zaštitni znak su knjige koje podsećaju građane Srbije na period od pre 100 godina, tako da smo doneli nekoliko naslova koji osvetljavaju Konferenciju mira u Parizu, kako su se crtale nove granice. To je jedna velika edicija koja je stigla već do 86 naslova", kaže Zoran Kolundžija, direktor IK "Prometej".

Među kapitalnim izdanjima Matice srpske "Pravopis" i "Normativna gramatika", izmenjeno izdanje "Rečnika srpskog jezika", III tom "Srpske enciklopedije", VII tom "Srpskog biografskog rečnika", ali i dugo očekivana 3. knjiga "Atlasa naselja Vojvodine – Bačka", kao i specijalno iznenađenje za posetioce sajma.

"To je ekskluzivno za ovaj sajam, bukvalno je juče izašao iz štampe zbornik posvećen Miloradu Paviću, pošto znamo da je Milorad Pavić preminuo 2009, sada je deset godina od njegove smrti, a Matica srpska i na taj način se odužuje našem velikom književniku", veli Svetlana Milašinović, sekretar redakcije Letopisa Matice srpske.

Do kraja narednog vikenda kapije sajma su otvorene za ljubitelje knjige, bilo da su u pitanju čitaoci belestristike, naučnih izdanja, ili usko stručne literature iz raznih oblasti.

Pojedinačna ulaznica je 250, dok grupne dnevne ulaznice koštaju 150 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.