Dvorac Dunđerski pred prodajom?

Izvor: S media, 15.Feb.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvorac Dunđerski pred prodajom?

Unuk i jedan od naslednika predratnog vojvodjanskog industrijalca i zemljoradnika Djoke Dundjerskog, Nikola Tanurdžić, strahuje da se priprema prodaja dvorca u Kulpinu, kod Bačkog Petrovca, iako je on od države tražio da se stavi zabrana na otudjenje nacionalizovane imovine sve do donošenja zakona o restituciji.

"Tudje neću, svoje ne dam", izjavio je Tanurdžić, komentarišući najave skore prodaje.

Njegov pravni savetnik Stefan Samardžić ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da je zajednički cilj da se zaustavi privatizacija onog dela imovine Djoke Dundjerskog koji još nije promenio vlasnika i kojim još raspolaže država.

Nagoveštaj da se priprema otudjenje dvorca u Kulpinu može se naći i u tome da je već rasparčan i da ima više korisnika koji se dogovaraju o njegovom korišćenju i izdavanju, iako je on zvanično u nadležnosti Muzeja Vojvodine u Novom Sadu, dodao je Samardžić .

Vršilac dužnosti direktora Muzeja Vojvodine Vladimir Mitrović odbacio je bilo kakvu mogućnost da se dvorac u Kulpinu prodaje i tvrdi da to prvi čuje.

"Mi kao korisnici tog prostora o tome ništa ne znamo", izjavio je Mitrović i dodao da muzej u Kulpinu ima poljoprivrednu zbirku i planira da na proleće otvori izložbu.

Dobili smo dodatna uputstva Pokrajinskog sekretarijata za kulturu da sredimo postavku, da bi ona na proleće bila dostupna posetiocima i turistima, jer je dvorac ušao u sve turističke mape Republike Srbije, rekao je Mitrović.

Direktor Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu, koji se nalazi u dvorcu "Dundjerski" Jan Kišgeci objašnjava da su oni do sada uspešno štitili kulpinski posed u vreme tranzicije i privatizacije i uspeli da sačuvaju njegov status kao društvene, odnosno državne svojine.

U vreme privatizacije društvene imovine od takvog stanja je praktično nemoguće sačuvati jedinstvo društvenog interesa koji je i ovde, kao i u mnogim drugim sredinama, ugrožen jer dvorac ima više korisnika, rekao je Kišgeci.

On je dodao da lokalna samouprava u Bačkom Petrovcu, bez njihovog znanja, izdaje dvorac raznim zakupcima kako bi smanjili sredstva budžeta za plate šest radnika.

Stručnjaci i profesori fakulteta, entuzijasti, tvrde da je do sada muzej Vojvodine poštovao odredbe svih dogovora iz sporazuma i da dvorac treba sačuvati u interesu svih korisnika i brojnih turista kojih je sve više u Kulpinu, rekao je Kišgeci.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svi bi po malo od dvorca Dunđerskih

Izvor: Vesti-online.com, 15.Feb.2010

Unuk i jedan od naslednika predratnog vojvođanskog industrijalca i zemljoposednika Đoke Dunđerskog, Nikola Tanurdžić, strahuje da se priprema prodaja dvorca u Kulpinu, kod Bačkog Petrovca, iako je on od države tražio da se stavi zabrana na otuđenje nacionalizovane imovine sve do donošenja zakona...

Nastavak na Vesti-online.com...

Kulpinski dvorac pred prodajom?

Izvor: Glas javnosti, 16.Feb.2010, 07:01

KULPIN - Unuk i jedan od naslednika predratnog vojvođanskog industrijalca i zemljoradnika Đoke Dunđerskog Nikola Tanurdžić strahuje da se priprema prodaja dvorca u Kulpinu kod Bačkog Petrovca, iako je on od države tražio da se stavi zabrana na otuđenje nacionalizovane imovine sve do donošenja...

Nastavak na Glas javnosti...

Muzej Vojvodine: Prodaja dvorca u Kulpinu - dezinformacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2010

NOVI SAD - Unuk i jedan od naslednika predratnog vojvođanskog zemljoposednika Đoke Dunđerskog, Nikola Tanurdžić tvrdi da se priprema prodaja dvorca u Kulpinu...Korisnik kompleksa u Kulpinu je Muzej Vojvodine tvrdi da je u pitanju dezinformacija...Pripremila novinarka Radio Novog Sada Nataša Gvozdenović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.