Skandal u Tošibi težak 1,2 milijarde dolara

Izvor: BanjalukaLive.com, 21.Jul.2015, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal u Tošibi težak 1,2 milijarde dolara

Generalni direktor japanskog giganta Tošibe Hisao Tanaka podnijeće ostavku nakon što je otkriveno da je znao da se profit firme godinama vještački "pumpa". Nezavisna istraga je pokazala da kompanija od 2008. prikazuje uvećani operativni profit i to u ukupnom iznosu od 1,22 milijarde dolara. Osim Tanake, koga će naslijediti predsjednik Upravnog odbora Masaši Muromači, kompaniju će morati da napuste i njegov savjetnik Acutoši Nišida i potpredsjednik Norio Sasaki. Tošiba je saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << da razmišlja o angažovanju novih direktora, koji bi došli spolja i koji bi popunili više od polovine mjesta u Upravnom odboru. "Otkriveno je da je dugo vremena bilo neadekvatnog vođenja knjiga u našoj kompaniji i mi se duboko izvinjavamo što smo doveli dioničare u ozbiljne probleme", navodi se u saopštenju. U pitanju je najveći korporativni skandal u Japanu od 2011. godine, kada je otkriveno da je Olimpus prikrio gubitak od 1,7 milijarde dolara, podsjeća Rojters. Kako navodi agencija, uvećani profit je tri puta veći od originalnih procjena. Skandal će osim promena u menadžmentu firme dovesti i do velikih novčanih kazni, novih godišnjih procjena i promjene cijena akcija. Tošiba pod tim imenom posluje od 1939. godine, jedna je od vodećih korporacija u Japanu i bavi se proizvodnjom, razvojem i trgovinom razne elektronske opreme, sistema za kontrolu saobraćaja, osvjetljenjem, medicinskom opremom, logistikom... (B92, foto: YAYimages)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

Ostavka direktora Tošibe zbog malverzacija

Izvor: Prva.rs, 21.Jul.2015

Tanaku (64) će na funkciji izvršnog direktora privremeno zameniti njegov zamenik Masaši Muromači, dok će se potpredsednik kompanije Norijo Sasaki (66) takođe povući sa svoje funkcije, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.. Nezavisna komisija, angažovana na zahtev Tošibe, saopštila je juče...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.