Srbija upućuje zahtev za izručenje Purde

Izvor: S media, 20.Jan.2011, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija upućuje zahtev za izručenje Purde

Hrvatska neće tražiti izručenje Tihomira Purde, pa će s toga Ministarstvo pravde Srbije uputiti zahtev za njegovo izručenje našoj državi iz BiH u kojoj je nedavno uhapšen, nezvanično saznaje Tanjug.

Ministarka pravde Snežana Malović najavila je da će, ukoliko Hrvatska ne uputi zahtev za izručenje, Srbija to učiniti u zakonskom roku, a najkasnije sutra, pošto Purdi u nedelju, 23. januara, ističe ekstradicioni pritvor.

Purdi može da bude produžen >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pritvor za 40 dana, pošto bosansko pravosudje primi zahtev za izručenje jedne od zainteresovanih država.

Purda je uhapšen u Bosni i Hercegovini na osnovu srpske poternice, zbog zločina koji je počinio u Vukovaru i odredjen mu je pritvor.

Nema osnova za postupak protiv Purde

Županijsko tužilaštvo u Osijeku danas je saopštilo da nema osnova za preduzimanje krivičnog postupka protiv Tihomira Purde, zbog čega od Bosne i Hercegovine neće tražiti njegovo izručenje, o čemu je informisano Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Nakon sprovedenih istražnih radnji utvrdjeno je da nema osnova za preduzimanje krivičnog postupka protiv Tihomira Purde, navelo je tužilaštvo u Osijeku.

"Prema Sporazumu o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, sklopljenom izmedju državnog tužilaštva Hrvatske i tužilaštva za ratne zločine Srbije, županijsko tužilaštvo u Osijeku primilo je kopije krivičnog spisa protiv hrvatskog državljanina Tihomira Purde zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika", navodi se u saopštenju objavljenom na Internet stranici državnog tužilaštva.

"Na osnovu podataka i tvrdnji iz dostavljenog spisa provedene su istražne radnje ispitivanja svedoka pred županijskim sudovima u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci, a što je obuhvatilo ispitivanje tridesetak osoba i prikupljanje raspoložive dokumentacije. Na osnovu prikupljenih podataka i dokaza ne proizlazi osnovana sumnja da bi Tihomir Purda i druge osobe, protiv kojih je u toku istraga pred tužilaštvom za ratne zločine Srbije zbog krivičnog dela ratnog zločina na štetu ranjenika, počinile to krivićno delo", ističu u tužilaštvu.

U saopštenju je precizirano da županijsko tužilaštvo u Osijeku neće tražiti izručenje Purde pošto ne postoji zakonska osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja u Hrvatskoj i da je o tome informisano i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Malović: Srbija bi mogla zatražiti izručenje Purde

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jan.2011

Srpska  ministrica pravosuđa Snežana Malović u četvrtak je izjavila kako očekuje da će se Hrvatska do petka izjasniti hoće li pokrenuti kazneni postupak te od Bosne i Hercegovine zatražiti izručenje branitelja Tihomira Purde, a ako se to ne dogodi, najavila je da će izručenje zatražiti Srbija....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Slučaj Purda: Izručenje Srbiji ili sloboda?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2011

BEOGRAD, ZAGREB -..Hrvatska neće tražiti izručenje Tihomira Purde, pa će s toga Ministarstvo pravde Srbije uputiti zahtev za njegovo izručenje našoj državi iz BiH u kojoj je nedavno uhapšen, nezvanično saznaje Tanjug...Ministarka pravde Snežana Malović najavila je ranije danas u izjavi Tanjugu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srbija će tražiti izručenje Tihomira Purde

Izvor: Blic, 21.Jan.2011, 09:55

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović najavila je mogućnost da će, ukoliko Hrvatska ne uputi zahtev za izručenje Tihomira Purde iz BIH u kojoj je nedavno uhapšen, Srbija to učiniti u zakonskom roku, a najkasnije danas, pošto Purdi u nedelju, 23. januara, ističe ekstradicioni pritvor. ..Hrvatski...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.