Opozicija napustila sjednicu NSRS

Izvor: BanjalukaLive.com, 03.Feb.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija napustila sjednicu NSRS

Narodna skupština Republike Srpske nije danas prihvatila zahtjev opozicije da sa dnevnog reda bude povučen Prijedlog zakona o javnom redu i miru. Na sjednici koja je nastavljena u 17 časova trebalo je da bude razmatran Prijedlog zakona o javnom redu i miru koji je izazvao snažne reakcije javnosti s obzirom na to da, uz ostalo, predviđa da se kao javni prostor tretiraju i društvene mreže na internetu. Opozicioni poslanici odbili su da učestvuju u raspravi i napustili sjednicu. "Nećemo >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << učestvovati u donošenju nedemokratskog zakona. Umjesto da vlast u RS rješava goruće probleme, ona donosi diktatorske zakone koji zabranjuju slobodu mišljenja i govora. Opozicija je odlučila da ne razgovara o ovome, jer se o ovome ne može razgovarati", rekao je narodni poslanik SDS-a Miladin Stanić, a prenosi Klix. Narodni poslanik PDP-a Branislav Borenović istakao je da donošenjem ovog zakona Republika Srpska može da se preimenuje u Sjevernu Republiku Srpsku. "Ne znam kako će se u tom slučaju zvati FBiH, ali mi ne možemo razgovarati o ovome, jer ovo je zakon koji uništava sve građanske slobode u RS. Ovo je nečuveno i nedopustivo", istakao je Borenović. Lider NDP-a Dragan Čavić podsjetio je da je policija RS prije dvije godine upala u stan čovjeku koji je na svom Facebook profilu napisao "Rušimo Dodika!". Policija je tada, rekao je Čavić, u stan upala navodno tražeći narkotike. "Policija tada nije imala taj zakon, pa je morala da kamuflira upad drogama. Sada će policija imati pravnu mogućnost da upadne u stan svakome ko nešto napiše na bilo kojoj društvenoj mreži. Taj čovjek je morao da se odseli u Austriju nakon toga. Vlast u RS konačno dobija mehanizam kako da kontroliše sve što želi da kontroliše", rekao je Čavić. U okviru rasprave o dnevnom redu, potpredsjednik Narodne skupštine RS i poslanik SDS-a Nenad Stevandić pozvao je Vladu da iz procedure povuče prijedlog zakona o javnom redu i miru. „Svjesni smo svi koliko je nezadovoljstva u javnosti izazvao prijedlog ovog zakona. Mislim da bi Vlada RS trebala imati sluha i poštovati stavove stručne javnosti, medija i nevladinog sektora. Mi nismo protiv zakona o javnom redu i miru, ali smatramo da prije nego što bude usvojen, o njegovom sadržaju treba povesti stručnu raspravu", istakao je Stevandić. Zahtjeve za povlačenje ovog prijedloga zakona sa dnevnog reda sjednice uputili su i poslanici PDP-a i NDP-a Branislav Borenović i Dragan Čavić, ali Vlada nije prihvatila agrumente kojima su obrazložili svoje zahtjeve. Predstavnici opozicionih stranaka u entitetskom parlamentu ranije su najavili da ukoliko zakon ne bude povučen, neće prisustvovati dijelu sjednice na kojem se bude razmatrao. (MONDO/ Agencije)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opozicija napustila sjednicu NSRS-a: Vlast stvara Sjevernu Republiku Srpsku

Izvor: SandzakPress.net, 03.Feb.2015

BiH – Poslanici opozicionih stranaka napustili su skupštinsku salu nakon što je počela rasprava o Nacrtu zakona o javnom redu i miru. Salu su napustili poslanici SDS-a, NDP-a, PDP-a i SRS-a. “Nećemo učestvovati u donošenju nedemokratskog zakona. Umjesto da vlast u RS rješava goruće probleme,...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.