Izvor: Blic, 26.Nov.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. januara štrajk i blokada saobraćaja

BANJALUKA – Prevoznici u RS nameravaju da od 1. januara obustave prevoz putnika ako im nadležni iz ministarstava finansija, trgovine i turizma RS i Poreske uprave RS do tada ne objasne kako da obave fiskalizaciju. Ogorčeni su jer već tri meseca od nadležnih traže uputstva kako da obave fiskalizaciju, ali do sada nisu dobili nikakav odgovor.

Mada su bili pozvani, na sastanak svih prevoznika u RS, koji je juče održan u Privrednoj komori Banjaluka, ponovo nije došao niko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od nadležnih iz Ministarstva finansija RS, kako bi prevoznicima objasnili tehničke mogućnosti postavljanja fiskalnih kasa u autobuse. Zbog toga je odlučeno da prevoznici formiraju radnu grupu od stručnjaka iz oblasti prevoza putnika i predstavnika Ministarstva finansija RS, Ministarstva trgovine i turizma RS, Poreske uprave RS i proizvođača kasa, koji bi trebalo da reše sve nedoumice i nejasnoće koje prevoznici imaju.

Predsednik Udruženja saobraćaja i veza RS i generalni direktor «Centrotransa» iz Istočnog Sarajeva Momčilo Sladoje kaže da je problem to što nije vođeno računa o tome da je u autobusima često različita temperatura i da udari tokom vožnje zbog neravnina puta mogu da utiču na rad kase.

«Ne znamo ni kako ćemo rešiti problem na međunarodnim linijama jer tada karte naplaćujemo u više valuta i obiđemo čitavu Evropu, a fiskalna kasa podržava samo jednu valutu. Osim toga, međunarodni saobraćaj je tako organizovan da dva prevoznika iz dve države zajedno ostvaruju prihode i ne znamo kako ćemo deliti zaradu, pošto se prihodi dele po principu pređenih kilometra, a ne naplaćenih karata», dodaje Sladoje.

Jedan od najvećih problema je i prodaja karata na autobuskim stanicama jer se karte prodaju u ime prevoznika koji dolaze na stanicu.

«Štampači računa su namenjeni za samo jednog prevoznika pa bismo, recimo u Banjaluci, morali da imamo više od 40 štampača jer toliko prevoznika dolazi na banjalučku stanicu», kaže Sladoje.

On dodaje da prevoznici podržavaju suzbijanje sive ekonomije i podržavaju fiskalizaciju, ali od nadležnih samo traže uputstva kako da ispune zakonske obaveze.

«Nijedna zemlja do sada nije primenila fiskalnu kasu u autobusu i zbog toga je naš strah opravdan. Sve primedbe smo dostavili nadležnim i ako ne dobijemo objašnjenja spremni smo da zaustavimo svih 1.000 autobusa koliko ih ima u RS», naglašava Sladoje.

Traže sastanak tri meseca

Sekretar za saobraćaj i veze privredne komore RS Ranko Babić kaže da Privredna komora RS, Udruženje saobraćaja i veza RS i Grupacija za javni prevoz putnika od septembra od nadležnih traži pomoć i uputstva za uvođenje fiskalnih kasa u autobuse. «Pored velikih nastojanja ni do danas nismo dobili odgovore. Programeri ne poznaju našu problematiku i nisu zadovoljili uslovima u kojima radimo. Ne tvrdimo da fiskalizacija nije moguća, ali neka nam objasne kako to da uradimo», kaže Babić.

Moguće niže cene karata

Direktor «Centrotransa» Momčilo Sladoje kaže da je ovo preduzeće zbog pojeftinjenja nafte smanjilo cenu karata na iznos koji je bio u decembru prošle godine i da je najjeftinija karta u gradskom prevozu na području sarajevsko-romanijske košta marku. «Očekujem da će tako postupiti i ostali prevoznici. Problem je što sniženja cene nafte na svetskom nivou ne prate sniženja cene nafte kod nas u maloprodaji», kaže Sladoje.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zadovoljiti tehnologiju prevoza

Izvor: Capital.ba, 25.Nov.2008, 16:37

BANJALUKA,  Grupacija za javni prevoz putnika Repubilke Srpske (RS) od nadležnih institucija još nisu dobili odgovor o tehničkim mogućnostima uvođenja fiskalne kase u sredstva javnog prevoza putnika, rekao je sekretar za saobraćaj i veze Privredne komore RS Ranko Babić. Nakon današnjeg sastanka...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.