Hrvatskoj stigla tužba žrtava NDH

Izvor: BanjalukaLive.com, 13.Mar.2017, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatskoj stigla tužba žrtava NDH

Hrvatskoj je ovih dana uručena grupna tužba za naknadu štete koju su Srbi, Romi i Jevreji pretrpjeli tokom Drugoga svetskog rata u ustaškom režimu NDH. Zagrebački "Večernji list" navodi da je riječ o postupku koji je nekoliko osoba u maju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Čikagu tražeći za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijardi dolara. U Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske listu je potvrđeno da je tužba stigla putem američke ambasade. Naknada >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << se ne odnosi samo na materijalnu štete vezanu uz oduzetu imovinu, nego i na nematerijalnu štetu koju su pretrpjele žrtve ustaških logora. Tužioci tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna naslednica NDH. Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da Hrvatska ne može da odgovara, jer ona nije nasljednica NDH, već počiva na temeljima Zemaljskog antifašističkog veća Hrvatske - ZAVNOH, piše “Večernji list“.(Foto: Yayimages)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

Antić: Srbija mora biti istrajna u dokazivanje genocida NDH

Izvor: RTS, 13.Mar.2017

Istoričar Čedomir Antić ocenio je da je odluka grupe građana iz SAD da tuže Hrvatsku zbog zločina NDH, važan korak ka suočavanju hrvatskog, ali i amrečkog društva sa istorisjkim činjenicama, ali i sa činjenicom da je Zapad negirajući teško nasleđe Hrvatske, devedesetih godina postao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.