Štampa: Da bi se ujedinio s Fiatom, Reno pregovara o savezu s Nisanom

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Avg.2019, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štampa: Da bi se ujedinio s Fiatom, Reno pregovara o savezu s Nisanom

Nisan i Reno pregovaraju o "remontu" svoje istorijske alijanse da bi eventualno ponovo otvorili vrata za pregovore sa italijanskim proizvođačem automobila Fiat, objavio je u petak "Volstrit džornal".

Po tom američkom poslovnom dnevniku koji se oslanja na izvore bliske dvema kompanijama, Nisan bi da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Reno koji poseduje 43 odsto japanske grupacije, smanji svoj udeo. S druge strane, Nisan ima samo 15 odsto Renoa i nema glasačka prava.

Izmena odnosa dve kompanije mogla bi pomoći smanjenju tenzija među njima i tako ublažiti Nisanovu nevoljnost za spajanje s Fiat-Krajslerom.

U nedostatku eksplicitne podrške kompanije Nišan, početkom juna su propali pregovori o "venčanju" radi formiranja svetske industrije automobila "Broj tri".

Ako uspeju pregovori o promeni udela Renoa i Nisana, dogovor bi mogli postići u septembru, piše "Volstrit džornal".

Međutim, bilo koji razvoj događaja zahteva odobrenje francuske države koja ima 15 odsto kapitala Renoa. Ali, takvo odobrenje nije izvesno: putujući za Tokio krajem juna, predsednik Emanuel Makron je odbio da razmotri promenu strukture vlasništva kapitala.

Pošto je francusko-japansko partnerstvo oslabljeno smenjivanjem njegovog graditelja Karlosa Gouna, šef kompanije Nisan Hiroto Saikava nekoliko dana ranije otvorio je vrata oporavku tog 20-godišnjeg saveza.

Povodom objavljivanja rezultata Renoa krajem jula, njegov izvršni direktor Tijeri Bolor uveravao je da planirano spajanje s Fiat-Krajslerom (FCA) više nije relevantno, rekavši: "Mi ne razgovaramo s FCA".

Šef FCA Majk Menli ocenio je u sredu da bi "brak" s Renoom predstavljao "sjajnu priliku" zahvaljujući "veoma važnoj saradnji" koja bi time nastala. Mada je tvrdio da Fiat može da preživi i sam, naglasio je ;da je FCA i dalje otvorena za tu mogućnost.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.