Zastava sa grbom NDH u centru Karlovca

Izvor: RTS, 15.Avg.2015, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastava sa grbom NDH u centru Karlovca

U centru Karlovca istaknuta je zastava sa grbom fašističke Nezavisne Države Hrvatske.
Portal Index.hr navodi da je usred Karlovca, na Trgu bana Jelačića, istaknuta zastava sa grbom u obliku štita sa prvim belim poljem, prenosi Tanjug.

Sliku je poslao jedan čitalac uredništvu Kaportala, konstatujući da takva zastava "nije primerena".
Indeks navodi da grb >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << s prvim belim poljem već duže vreme izaziva brojne polemike u hrvatskom društvu i podseća da zvanični grb, propisan Ustavom, na prvom mestu ima crveno polje, dok je onaj sa prvim belim poljem kompromitovan jer se koristio za vreme fašističke NDH.
Ustavom i zakonima o grbu i zastavi određeno je da je grb Hrvatske istorijski grb u obliku štita dvostruko podeljen horizontalno i vertikalno u 25 crvenih i belih (srebrnih) polja, tako da je prvo polje u gornjem levom uglu štita crvene boje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.