Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Okt.2020, 19:07

Vučić, Rama i Zaev: Pandemija naglasila potrebu za jačanjem saradnje u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev saglasili su se danas da je kriza izazvana pandemijom koronavirusa naglasila potrebu za intenziviranjem saradnje i regionalnim ekonomskim povezivanjem.

Oni su danas na sastanku putem video linka obnovili inicijativu za unapređenje regionalne saradnje koja je bila odložena zbog pandemije i izbora u Srbiji i Severnoj Makedoniji, saopšteno je iz Predsedništva.

Lideri >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su konstatovali da je inicijativa u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom, te da predstavlja dobru osnovu za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Sofiji.

Posebno su istakli da je od izuzetne važnosti za zapadnobalkansku šestorku da se dodatno angažuje na unapređenju regionalne saradnje, te su stoga uputili poziv Prištini da se pridruži ovoj inicijativi.

Predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev dogovorili su se i da formiraju stalnu radnu grupu koja će uključivati zvanične predstavnike vlada svake od zemalja učesnica, u cilju ubrzanja procesa potpisivanja i sprovođenja dogovorenih aktivnosti u okviru inicijative za unapređenje regionalne saradnje.

Ova inicijativa, naglasili su, može da se iskoristi i za identifikovanje zajedničkih infrastrukturnih projekata usmerenih na razvoj regiona, a u skladu sa Ekonomsko-investicionim paketom EU za zemlje Zapadnog Balkana.

Trojica lidera su izrazili nadu da će i Vlade Crne Gore i Bosne i Hercegovine uskoro moći da se pridruže ovoj inicijativi, čime bi se ostvarila bolja ekonomska saradnja između svih država regiona što bi rezultiralo povećanjem sloboda, trgovinske razmene i boljeg životnog standarda za sve ljude u regionu, navodi se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.