Veliki uspeh desnice na izborima u Austriji

Izvor: RTS, 27.Sep.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki uspeh desnice na izborima u Austriji

Populistička desničarska Partija slobode Austrije (FPO), sve snažnija na političkoj sceni, na današnjim izborima u pokrajini Gornja Austrija osvojila je drugu poziciju sa više od 30 odsto glasova. Ostale partije pretrpele velike gubitke.
Gornja Austrija, koja je do sada bila u rukama Narodne partije (OVP), očigledno želi promene, koje obećava FPO.

OVP je na izborima ostala na prvoj poziciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa 36,4 osvojenih glasova, ali uz gubitak od 10,4 odsto.
FPO je osvojio drugu poziciju sa 30,3 odsto glasova, što je plus od 15 odsto u odnosu na prethodne izbore održane 2009.
Doskorašnja druga snaga u Gornjoj Austriji Socijaldemokratska partija (SPO) pala je na treće mesto sa svega 18,4 odsto glasova, i gubitkom od 6,6 procenata.
Stranka Zelenih je četvrta sa osvojenih 10,3 odsto, što je za 1,1 odsto više nego pre.
Izlaznost je u Gornjoj Austriji iznosila 81,6 odsto.
OVP će imati težak posao da održi doskorašnju vladajuću koaliciju sa Zelenima, jer im nedostaje potrebna većina, pa će najverovatnije Gornja Austrija dobiti novu vladu.
Koliko su ovi rezultati istorijski i predstavljaju "politički zemljotres", najbolje govori činjenica da je OVP po prvi put pala na ispod 40 odsto glasova, SPO po prvi put ispod 20 odsto, a FPO po prvi put iznad 30 procenata.
U demokratskoj istoriji Gornje Austrije još nijedna stranka nije zabeležila toliki rast kao FPO, jer je uspela skoro da udvostruči broj glasova.
Ovo je ujedno i prvi put da FPO u jednoj od devet pokrajina Austrije, izuzev Koruške, osvaja više od 30 odsto glasova.
Kao što se očekivalo izbori u Gornjoj Austriji održani su u znaku izbegličke krize, te je mnogima, kako ukazuju analitičari, motiv da glasaju za FPO bio problem sa migrantima sa kojima se već mesecima suočava čitava Evropa, a posebno Austrija.
Lider OVP u Austriji Rajnhold Miterlener izrazio je žaljenje zbog izbornog rezultata, ukazujući da je izbeglička tema uticala na ponašanje glasača.
I lider SPO Verner Fajman veoma je razočaran zbog izbornog rezultata, dodajući da je tema izbeglica potisnula sve druge teme, i da su strahohi imali ulogu u izbornom ponašanju, od čega su profitirali oni "koji šire mržnju".
Lider FPO Hans-Kristijan Štrahe govori o istorijskom uspehu njegove partije i poručuje da se već raduje izborima u Beču, koji će biti održani 11.oktobra.
"U Beču je sve moguće", smatra Štrahe i dodaje da bi FPO mogla postati čak i najjača politička snaga.
OVP u Gornjoj Austriji Štrahe je poručio da prekine sa politikom isključenja FPO, te da mora poštovati demokratsku volju građana, ukazujući na mogućnost koalicije OVP-FPO.
FPO iz izbore u izbore beleži uspehe i čak je u pokrajini Burgenland ušla u vladu.
Ishod izbora u Beču, u kojem je SPO do sada dominirao političku scenu, biće od velikog značaja i po opstanak savezne vlade, koju čine SPO i OVP.
Već sada je jasno da će izbori u Beču biti direktna izborna borba između SPO i FPO, što će se odraziti rezultate drugih stranaka.
U slučaju pobede FPO, koja, prema istraživanjima ima šanse da ovaj put pretekne SPO, to bi izazvalo potres na saveznom nivou.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Austrija: Veliki uspeh desnice na izborima

Izvor: B92, 27.Sep.2015

Populistička desničarska Partija slobode Austrije ostvarila je veliki uspeh na danas održanim regionalnim izborima u jeku strahovanja zbog izbegličke krize...FPO je osvojila 31,4 odsto glasova u drzavi Gornja Austrija, industrijskom središtu zemlje, prema rezultatima nakon 16 odsto prebrojanih glasova...Na...

Nastavak na B92...

SKOČILI ZA 15 ODSTO: Veliki uspeh Slobodarske partije na izborima u Austriji

Izvor: Kurir, 27.Sep.2015

Populistička desničarska Partija slobode Austrije (FPO), sve snažnija na političkoj sceni, na današnjim izborima u pokrajini Gornja Austrija osvojila je drugu poziciju sa više od 30 odsto glasova. Ostale partije pretrpele velike gubitke...Gornja Austrija, koja je do sada bila u rukama Narodne partije...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.