Ustavni sud BiH ukinuo smrtnu kaznu u Republici Srpskoj

Izvor: B92, 04.Okt.2019, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud BiH ukinuo smrtnu kaznu u Republici Srpskoj

Ustavni sud BiH odlučio je danas o ukidanju smrtne kazne u Reublici Srpskoj i nadležnima dao rok od tri meseca za brisanje te odredbe iz Ustava Srpske.

Ustavni sud BiH je takvu odluku doneo prihvatajući apelaciju Kluba Bošnjaka u Veću naroda Srpske za ocenu ustavnosti člana 11 stav 2 Ustava Republike Srpske.

Predsednik Ustavnog suda BiH, Zlatko Knežević izjavio je za RTRS da je odlukom tog suda ta odredba o smrtnoj kazni praktično prestala da postoji, a da nadležni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imaju rok od tri meseca da je izbrišu iz Ustava.

Knežević je rekao i da su sudije jednoglasno odbacile zahtev 15 poslanika Predstavničkog doma PS BiH za ocenu ustavnosti Zakona o drumskom saobraćaju Srpske koji su smatrali da Srpska nema pravo da izdaje licence za drumski saobraćaj, jer je ta oblast regulisana istovetnim zakonom na nivou BiH.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud BiH ukinuo smrtu kaznu u Republici Srpskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2019

Ustavni sud BiH odlučio je danas o ukidanju smrtne kazne u Republici Srpskoj i nadležnima dao rok od tri meseca za brisanje te odredbe iz Ustava Srpske...Ustavni sud BiH je takvu odluku doneo prihvatajući apelaciju Kluba Bošnjaka u Veću naroda Srpske za ocenu ustavnosti člana 11 stav 2 Ustava Republike...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Čubrilović: Ponašanje bošnjačkih delegata politička hipokrizija

Izvor: Blic, 05.Okt.2019, 16:05

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa smrtnom kaznom očekivana, jer je svima jasno da član 11. stav 2. Ustava Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali da ponašanje bošnjačkih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.