Umro je Slavko Goldštajn

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Sep.2017, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro je Slavko Goldštajn

Danas je na Rabu u 90. godini umro Slavko Goldštajn, poznati hrvatski (i jugoslovenski) publicista i istoričar.

Početkom Drugog svetskog rata, ustaše su ubile njegova oca, a on je, zajedno s majkom i bratom Danijelom, pobegao i pridružio se partizanima.

Slavko Goldštajn je rođen je u Sarajevu, a detinjstvo je proveo u Karlovcu, gde mu je otac, Ivo Goldštajn, bio ugledni trgovac knjigama.

U oslobođenoj Jugoslaviji najpre se bavio novinarstvom, bio je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << urednik Vjesnika i Erasmusa, u Radio Zagrebu, kao i u izdavačkoj kući Stvarnost. Bavio se i scenarističkim radom, pišući scenarije za filmove Signali nad gradom (1960) i Akcija stadion (1977; zajedno s Dušanom Vukotićem).

Osnivač je izdavačkih kuća Liber i Novi liber. Zajedno s bratom i još nekolicinom političara, 20. maja 1989. osnovao je HSLS i do 1990. bio njen predsednik. Tokom devedesetih bio je otvoreni protivnik politike Franje Tuđmana. Napisao je više knjiga među kojima se u posednje vreme ističu “1941, godina koja se ponavlja” (za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine) i (sa sinom Ivom Goldštajnom) “Jasenovac – tragika, mitomanija istina”.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Umro istaknuti hrvatski intelektualac Slavko Goldštajn

Izvor: N1 televizija, 13.Sep.2017

Istaknuti publicista, izdavač i intelektualac, jedan od osnivača Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), Slavko Goldštajn umro je u Zagrebu u 90. godini, potvrđeno je iz kruga porodice...Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarista, glavni...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.