Uhapšen Hrvat za planiranje napada na Pahora

Izvor: S media, 11.Jul.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Hrvat za planiranje napada na Pahora

Slovenačka policija uhapsila je jednog hrvatskog državljanina koji je imao pet bombi kod sebe i osumnjičen je da je planirao da ih postavi u Ljubljani pred državne objekte i izvrši atentat na slovenačkog premijera Boruta Pahora.

Kako javlja Hina, hrvatski državljan star 59 godina sinoć je skinut s voza na graničnom prelazu Dobova i uhapšen.

"Po dosadašnjim saznanjima, vrlo je verovatno da je nameravao da aktivira bombe pred važnijim drzavnim ustanovama u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Ljubljani i to kad bi pored njih prolazio neki istaknuti političar", izjavio je na konferenciji za novinare šef slovenačke policije Janko Goršek.

Goršek je rekao da je osumnjičeni sinoć nakon privodjenja u policijsku stanicu Dobova na ispitivanje pokušao da aktivira jednu ručnu bombu, ali je u tome sprečen.

Nakon toga, kod njega su pronadjene još četiri skrivene bombe. Budući da je pretio da u vozu s kojeg je skinut ima i drugih s bombi, voz je sinoć oko dva sata zaustavljen u Ljubljani na željezničkoj stanici, gde su pretraženi svi kupei i putnici, bombe nisu nadjene.

Slovenački mediji, pozivajući se na nezvanične informacije, navode da je cilj mogućeg atentata bio premijer Borut Pahor.

Slovenačka policija zbog tog je dogadjaja pojačala zaštitu predsednika vlade i važnijih državnih ustanova.

Osumnjičeni, za koga mediji navode da je bivši vojnik sa posttraumatskim sindromom, kome je zabranjen ulazak u Nemačku, danas posle podne ili sutra biće izveden pred istražnog sudiju, a preti mu višegodisnja zatvorska kazna, preneli su slovenački mediji.

Predsednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor pozvala je danas Pahora i prenela mu da Vlada Hrvatske oštro osudjuje bilo kakav oblik ekstremizma i pretnje nasiljem, i da ih neće tolerisati.

Ona je takodje zatražila od hrvatske policije da u najkraćem roku utvrdi okolnosti i činjenice vezane uz ovaj dogadjaj i založila se potpunu saradnju bezbednosnih snaga i policija dve zemlje, saopšteno je iz hrvatske vlade.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.