Sukob u Sobranju, albanski zvanični jezik (VIDEO)

Izvor: Mondo, 14.Mar.2018, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob u Sobranju, albanski zvanični jezik (VIDEO)

U makedonskom Sobranju za malo je izbegnut fizički sukob predsednika makedonskog parlamenta Taljata Džaferija i bivšeg premijera Nikole Gruevskog u trenutku kada je bio najavljen početak rasprave o Zakonu o upotrebi jezika.

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

Kako su preneli makedonski mediji, Gruevski je prišao Džaferijevom stolu izvadio njegovu karticu iz sistema za glasanje i polio čašu vode po stolu.

Nakon toga Džaferi je proglasio pauzu u trajanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << od 15 minuta, a dalji sukob sprečilo je obezbeđenje Sobranja koje je stalo između Gruevskog i Džaferija.

Povod za sukob nastao je, kako se navodi, najverovatnije zbog zakona o jezicima koji garantuje jednak tretman makedonskog i albanskog jezika, čemu se stranka Gruevskog protivi.



Izvor: Youtube/NOVATV MK

Zakon o upotrebi jezika usvojen je u Sobranju u veoma napetoj atmosferi i bez amandmanske rasprave, sa 64 glasa, a izglasavanju su se pridružili i pripadnici dela manjinskih zajednica u Makedoniji.

Novi Zakon albanski jezik uvodi kao drugi zvanični jezik u toj državi.

Predsedavajući parlamenta Talat Džaferi, iz redova albanske DUI, odbacio je raspravu o gotovo 36.000 amandmana koje je na taj zakon, podnela najuticajnija opoziciona partija VMRO-DPMNE, čiji je bivši lider Gruevski.

Predsednik makedonskog Sobranja Taljat Džaferi izjavio je večeras da neće dozvoliti incidente slične onima koji su se u parlamentu dogodili i 27. aprila prošle godine.

"Od prvog dana otkad sam na mestu predsednika Sobranja, bio sam svestan izazova sa kojima ću se suočiti. Ovo kažem sada, a rekao sam i ranije - nikada neću dozvoliti da se incidenti kao oni 24. decembra 2012. i 27. aprila 2017. godine ponovo dogode", rekao je Džaferi, prenosi MIA.

Opozicioni VMRO DPMNE optužio je večeras Džaferija za flagrantno kršenje Ustava i zakona i najavio da će protiv njega podneti krivičnu prijavu.

Predsdednik VMRO Hristijan Mickoski je na vanrednoj konferneciji za novinare rekao da će najveća opoziciona stranka podneti inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti Zakona o jezicima.

"Ovaj haos neće trajati večno, zločinci će odgovarati za svoja zlodela kad tad", rekao je Mickoski, ističući da VMRO "ostaje na bedemu državnih interesa".

Taj zakon kojim se proširuje upotreba albanskog jezika, po drugi put je u poroceduri, jer je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše prvi put.

Tumačenja da li je trebalo ili ne razmatrati te amandmane su suprotna, jer Ustav Makedonije i Poslovnik Sobranja različito regulišu ponovljeni postupak u slučaju kad predsednik ne potpiše zakon.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.