Srbija može da učestvuje u sporu

Izvor: B92, 22.Dec.2011, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija može da učestvuje u sporu

Podgorica -- Pravni zastupnik CG pred sudom u Strazburu Zoran Pažin kaže da nikada nije osporavano pravo Srbije da učestvuje u sporu povodom tužbe SPC protiv Crne Gore.

On je, kako kaže, kritikovao terminologiju kojom se Vlada Srbije obratila Evropskom sudu za ljudska prava.

"Niko nikada, pa ni Crna Gora, nije osporavao pravo Srbije da interveniše u međunarodni sudski postupak koji je u toku i da u tom smislu dostavlja sudu pravne podneske, jer je to pravo svake države >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članice Saveta Evrope, zagarantovano Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda", rekao je sinoć Pažin.

Eparhija budimljansko-nikšićka i 11 drugih organizacionih jedinica Srpske pravoslavne crkve podneli su, pre sedam godina, tužbu u Strazburu protiv države Crne Gore, zbog toga što im nije vraćena nepravedno oduzeta imovine.

Beogradski mediji javili su da je sud u Strazburu odbio zahtev Podgorice da se iz predmeta isključe spisi koje je dostavila država Srbija, što "praktično znači da je, u procesu koji vodi Eparhija budimljansko-nikšićka protiv Crne Gore, Srbiji potvrđen status prijatelja suda".

Pažin je, u izjavi dostavljenoj medijima, naveo da se radi o "intervenciji treće strane", a ne svojstvu "prijatelja suda, kako to neki žele predstaviti".

On kazao da Crna Gora do danas nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje Evropskog suda za ljudska prava tim povodom.

"Država Crna Gora je zvanično reagovala samo zbog neprimerenog sadržaja podneska kojim Srbija interveniše u postupak, a kojim se, suprotno pravilima Evropskog suda, zloupotrebljavaju procesna ovlašćenja", istakao je Pažin.

Iz Eparhije budimljansko-nikšićke ranije je saopšteno da je reč o sporu imovinsko-pravne prirode, odnosno da je suština u zahtevu Crkve za povraćaj nepravedno oduzete imovine, jer SPC raspolaže velikom imovinom u Crnoj Gori koja joj je ranije oduzeta, a još nije vraćena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.