Slobodna Dalmacija: Ruska podmornica kod Dubrovnika?

Izvor: Vesti-online.com, 07.Maj.2015, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodna Dalmacija: Ruska podmornica kod Dubrovnika?

I dok finska mornarica i dalje po svojim teritorijalnim vodama "lovi" fantomsku podmornicu, slična situacija dešava se i u Jadranskom moru. Kako je objavila Slobodna Dalmacija, u blizini hrvatske pomorske granice, nešto južnije od Dubrovnika, zabeleženo je nepoznato plovilo koje je neko vreme ronilo na dubini periskopa. Plovilo nije identifikovano, piše hrvatski list, a pretpostavlja se da je u pitanju ruska podmornica.

Slobodna Dalmacija je objavila da je vrlo verovatno u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pitanju ruska podmornica, budući da su Rusi i Kinezi nedavno najavili zajedničke mornaričke vežbe u Mediteranu.

- Signal je vrlo verovatno zabeležen mrežom sonara. Nema druge metode koja bi tačnije mogla da potvrdi prisutnost podmornice. A budući da se u Italiji, posebno na njenom jugu, nalazi cela plejada NATO institucija, počevši od baza pa do raznih vojnih kompleksa, sasvim je očekivano da se Otrant već dugi niz godina nadzire na takav način - rekao je Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris.org.

On je dodao da sumnja da podmornica nije mogla da se identifikuje jer postoje baze zvučnih signatura velikog broja podmornica koje se redovno osvežavaju.

- Da li se radi o Rusima? Verovatno, ako uzmemo u obzir poslednje događaje i njihovu prisutnost u Baltiku, u Severnom i Crnom moru. Bili smo svedoci intenzivnih preleta ruskih bombardera, zašto bi se Putin ograničio samo na avijaciju - rekao je Tabak, a zajednička rusko-kineska vežba u Mediteranu potvrđuje njegove reči.

Moskva je saopštila da će te dve države od 11. do 21. maja sprovesti mornaričku vežbu pod nazivom "Zajedničko more 2015”. Njen glavni cilj je "produbljivanje prijateljske i praktične saradnje između dve zemlje, kao i jačanje zajedničkih napora na suprotstavljanju bezbednosnim pretnjama na moru”.

U vežbama će učestvovati i Crnomorska flota, u čijim će se redovima ubrzo naći i nova podmornica klase Varšavjanka, kojoj je NATO dao kodno ime "Crna rupa". Dve takve podmornice porinute su u poslednjih šest meseci, a trenutno se nalaze na testiranjima.

- Teško da se radi baš o takvom tipu podmornice, jer sigurno ne bi novim plovilom, koje je još u fazi testiranja, iskušavali spremnost NATO. Treba doći do Mediterana, a plovidba tako plitkim i nadziranim morem nije jednostavna - objasnio je vojni analitičar.

Prva podmornica klase Varšavjanka, odnosno Kilo, Novorsijsk, već se nalazi u operativnoj upotrebi u ruskoj mornarici. Ova klasa uključuje modernizovanu tehnologiju smanjene radarske primetnosti i akustičnosti, povećan borbeni domet i mogućnost napada na kopnene, površinske i podvodne ciljeve. Zbog toga što je tako tiha i što ju je vrlo teško otkriti, NATO ju je prozvao "Crna rupa". Ove podmornice su posebno projektovane za protivbrodsku i protivpodmorničku borbu u priobalnim vodama. Klasa Varšavjanka je duga je 75 metara i ima 57 članova posade.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.