Hrvati u strahu: Ruska podmornica kod Dubrovnika?!

Izvor: Mondo, 07.Maj.2015, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati u strahu: Ruska podmornica kod Dubrovnika?!

U blizini hrvatske morske granice, nešto južnije od Dubrovnika, zabeleženo je nepoznato plovilo koje je neko vreme čak ronilo na dubini periskopa, a ostalo je neidentifikovano, piše “Slobodna Dalmacija”.

Foto: screenshot/Youtube

List navodi da bi vrlo lako to mogla biti ruska podmornica, budući da su upravo Rusi i Kinezi najavili zajedničke mornaričke manevre u Mediteranu.

“Signal je vrlo verovatno zabeležen mrežom sonara. U suštini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nema druge metode koja bi tačnije mogla da potvrdi prisustvo podmornice. A budući da se u Italiji, posebno na njenom jugu, nalazi cela plejada NATO-ovih institucija, počevši od baza pa sve do sličnih vojnih kompleksa, sasvim je očekivano da se Otrant već dugi niz godina nadzire na takav način”, kaže Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris.org, koji je izrazio sumnje povodom nepoznatog plovila.

“Ne verujem da podmornica nije mogla biti identifikovana s obzirom na to da postoje baze zvučnih signatura velikog broja podmornica koje se redovno osvežavaju. Radi li se o Rusima? Verovatno, ako uzmemo u obzir zadnje događaje i njihovu prisutnost u Baltiku, te na Severnom i Crnom moru. Svedočili smo intenzivnim preletima ruskih bombardera, zašto bi se Putin ograničio samo na avijaciju”, kazao je Tabak, a zajednička rusko-kineska vežba u Mediteranu potvrđuje njegove reči.

U najavljenim vežbama će učestvovati i Crnomorska flota, u čijim će se redovima, ubrzo naći i nova podmornica klase Varšavjanka, kojoj je NATO dao kodno ime “Crna rupa”.

U poslednjih pola godine dve su takve porinute, a trenutno se nalaze na testiranjima. Hrvatski list pita i da li je moguće da je jedna od tih modernih supertihih ubica iz dubina došla i na ulaz u Jadran?

“Teško da se radi baš o takvom tipu podmornice, jer sigurno ne bi novim plovilom, koje je još u fazi testiranja, iskušavali spremnost NATO-a. Treba doći do Mediterana, a plovidba tako plitkim i nadziranim morem nije jednostavna”, objasnio je vojni analitičar.

Na severu Europe more je poslednjih meseci brujalo od vojne aktivnosti, što s ruske, što s druge, NATO-ove strane.

Lov na “fantomsku rusku podmornicu” prvo Šveđana, a zatim i Finaca, puni stranice svetskih medija.

Poslednji veliki incident dogodio se u utorak kad je finska mornarica nedaleko od Helsinkija presrela neidentifikovanu podmornicu za koju se veruje da je ruska, te je tom prilikom u more bacila upozoravajuće bombe.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Slobodna Dalmacija: Ruska podmornica kod Dubrovnika?

Izvor: Vesti-online.com, 07.Maj.2015

I dok finska mornarica i dalje po svojim teritorijalnim vodama "lovi" fantomsku podmornicu, slična situacija dešava se i u Jadranskom moru. Kako je objavila Slobodna Dalmacija, u blizini hrvatske pomorske granice, nešto južnije od Dubrovnika, zabeleženo je nepoznato plovilo koje je neko vreme ronilo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.