Sanader, posle više meseci, izručen Hrvatskoj

Izvor: Studio B, 19.Jul.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader, posle više meseci, izručen Hrvatskoj

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja i korupciju, izručen je u ponedlejak uveče Hrvatskoj, nakon više meseci provedenih u ekstradicionom pritvoru u austrijskom gradu Salcburgu.

Pod jakim policijskim obezbeđenjem koje je blokiralo celo područje, Sanader je sinoć oko 21.50 sati, dovežen iz salcburškog u zagrebački zatvor Remetinec.

Bivši hrvatski premijer je bio u koloni vozila koja je stigla do Remetinca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << a nekoliko stotina ljudi je u okolini posmatralo njegov dolazak.

Prebacivanje Sanadera iz Austrije u Hrvatsku planirano je i sprovedeno uz najveći mogući stepen tajnosti, ali i uz puno nezvaničnih informacija medija.

U Austriji niko nije želeo zvanično da potvrdi informaciju o ekstradiciji Sanadera, već je samo austrijska novinska agencija APA, iz neimenovanih izvora, došla do podatka da je bivši hrvatski premijer iz zatvora u Salcburgu, kolima, oko 18 časova, krenuo put Slovenije.

Na graničnom prelazu Karavankentunel, Sanadera, kojeg su pratili pripadnici specijalne jedinice austrijske policije "Kobre", preuzele su slovenačke vlasti, koje su ga potom otpratile do granice sa Hrvatskom, gde je predat u ruke tamošnje policije.

Ovo je bio zadnji čin pravosudne borbe u kojoj se Sanader prvo suprotstavljao izručenju koje je zatražila Hrvatska, a onda na to pristao, odustavši od žalbe na odluku nadležnog suda o izručenju, tako da je sve zavisilo od austrijske ministarke pravde Beatriks Karl i davanje njene saglasnosti za izručenje.

Predsednik Pokrajinskog suda u Salcburgu Hans Ratgeb tek je nešto posle 20.30 potvrdio da će Sanader biti izručen, i to kada je on već prešao granicu Austrije.

Bečki advokat Sanadera Verner Supan, po svemu sudeći, nije bio upoznat sa tom operacijom, jer je rekao APA da očekuje izručenje svog klijenta tek u drugoj polovini ove nedelje.

Nakon dolaska u krug zatvora Remetinec u Zagreb, Sanader je prihvaćen od strane sudske policije i uz podužu proceduru upisan u registar zatvorenika, dobivši svoj broj.

Sledi lekarski pregled, a noć će provesti u ćeliji od devet kvadrata u ženskom odelenju, u kome se već nalaze još neki viđeniji zatvorenici.

Prema njemu će se postupati kao i prema svakom drugom zatvoreniku, ali s povećanim merama bezbednosti.

Njemu bi već sutra mogla doći u posetu žena Mirjana, a sigurno će mu stići advokati, kako bi se s njima nastavio konsultovati o odbrani i dobiti dobiti uvid u dokumente Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala koja vodi istragu.

Hrvatska je 9. decembra 2010. raspisala poternicu za Sanaderom na osnovu koje je uhapšen u Austriji dan kasnije, 10.decembra, i smešten u pritvor u Salcburgu.

Sanader se tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede i Diokija, kome je isposlovao nezakonite cene struje, kao i za udruživanje s ostalim osumnjičenim u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih kompanija preko marketinške agencije Fimi medija, po kojoj je afera dobila ime.

On se najpre protivio izručenju tvrdeći da ga u Hrvatskoj ne čeka fer suđenje, i tek je, pred zaključenje pregovora Zagreba sa EU, odlučio da prihvati pojednostavljenu proceduru izručenja, na osnovu čega je sada i prebačen u Hrvatsku.

U međuvremenu, Tužilaštvo za korupciju u Beču otvorilo je istragu protiv Sanadera na osnovu prijave jedne banke iz Tirola za pranje novca.

Protiv Sanadera i bivšeg vicepremijera Damira Polančeca pokrenuta je istraga zbog sumnji da su, uz mito od 10 miliona evra koje je mađarska kompanija MOL isplatila Sanaderu dok je Polančec bio posrednik, MOL-u predali upravljačka prava Ine koja su veća od MOL-ovog učešća u kapitalu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.