Izručenje kao bura ili maestral?

Izvor: B92, 19.Jul.2011, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izručenje kao bura ili maestral?

Zagreb -- Ivu Sanadera će istražioci USKOK-a početi da saslušavaju u četvrtak. Analitičari procenjuju da izručenje neće izazvati veliku buru na političkoj sceni.

Bivši premijer moraće da se izjasni u vezi sa pet korupcionaških afera zbog kojih je pokrenuta istraga, ali do sada nije podignuta nijedna optužnica.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je, povodom izručenja svog prethodnika, da svako, pa i Sanader, može očekivati pravedno i brzo suđenje, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do njega dođe.

Ivi Sanaderu prvi u posetu stigli su njegovi advokati. Nešto posle 11 sati došli su u zagrebački zatvor Remetinec, gde se od sinoć zbog optužbi za osam teških krivičnih dela od sinoć nalazi bivši hrvatski premijer. Sanader se sumnjiči da je državu Hrvatsku oštetio za 33 miliona evra.

Jedan od njih Čeda Prodanović potvrdio je da će Sanaderovo saslušanje početi u četvrtak u 13 sati i očekuje da bi moglo potrajati nekoliko dana.

"Gospodin Sanader će davati odbranu na jedan od ovih naloga za istragu koliko stignemo, a onda ćemo ići sukcesivno koliko stignemo. Nemamo predstavu koliko će saslušanje trajati, verovatno nekoliko dana, jer se taj posao ne može završiti za dva tri sata", rekao je on.

Uoči prvog Sanaderovog saslušanja državni zvaničnici uveravaju da će mu biti obezbeđeno pravedno suđenje. Premijerka Kosor tvrdi da se HDZ - stranka koju predvodi ne boji Sanaderovog iskaza.

"Sigurna sam da svako u Hrvatskoj može očekivati brzu i efikasnu istragu, a ako dođe do suđenja - pravedno i brzo suđenje. Ovo je definitivno pitanje pravosuđa, nikako politike. Radi se o pravosuđu na koje smo ponosni", kazala je premijerka.

Inače, direktor zatvora u Salcburgu, gde je so juče bio Sanader, tvrdi da je bivši hrvatski premijer bio primeran zatvorenik. Nije pravio nikakve probleme, i primerno se pridržavao kućnom redu.

"Izručenje neće potresti političku scenu"

Hoće li Sanaderovo izručenje i iskaz o zloupotrebama za koje se tereti izazvati dramatične potrese na hrvatskoj političkoj sceni?

Profesor Žarko Puhovski se to neće dogoditi, jer će sudski proces najverovatnije početi posle izbora. Uveren je i da Jadranka Kosor neće biti ugrožena.

"Ne verujem da će Sanader iz džepa izvući dokument u kojem Jadranka Kosor potpisuje da je primala novce ili nešto slično. Sanader sigurno želi da se obračuna sa Jadrankom Kosor i Stjepanomn Mesićem ali se tu nalazi u procepu. S jedne strane nipodaštava sadašnju premijerku, a sa druge strane tvrdi da je bila jako važna u njegovom kabinetu", rekao je Puhovski.

Iako se na prvi pogled čini da se zbog afere Sanader Hrvatska trenutno nalazi u nezavidnom položaju, politikolog Ognjen Pribićević ocenjuje da bi taj proces mogla da iskoristiti za poboljšanje međunarodnog položaja.

"Sve zavisi kako će Hrvatska procesuirati sve to. Ako sudstvo pokaže da je u stanju da taj proces izvede na evropski način mislim da to može koristiti Hrvatskoj i da preokrene stvar koja je osnovu negativna. Jer je u današnjoj Evropi stvarno retkost da se premijer optuži za tako teške stvari kao što je korupcija", smatra Pribićević.

Medijska ludnica

Sanaderu je, po dolasku u Remetinec, uručen istražni nalog Ureda za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije, kao i odluka o jednomesečnom istražnom zatvoru, koju je još pre sedam meseci, na predlog USKOK-a, doneo istražni sudija zagrebačkog županijskog suda zbog straha od mogućeg bekstva i uticaja na svedoke.

Do samog izlaska iz zatvora u Salcburgu ništa se nije znalo o datumu i vremenu Sanaderovog izručenja Hrvatskoj, ali, kako javlja dopisnik B92 iz Zagreba, čim je nekadašnji hrvatski predsednik kolima napustio austrijski zatvor, hrvatski mediji su za to saznali.

Od tog trenutka je počela medijska ludnica kroz Austriju i Sloveniju, a pogotovo kroz Hrvatsku, tako da je Ivo Sanader u zagrebački zatvor stigao pod punom medijskom pažnjom.

Pomalo neuobičajen način prebacivanja Ive Sanadera iz Austrije do pritvora u Zagrebu - automobilom, portparol hrvatske policije Krunoslav Borovec objašnjava ekonomskim razlozima. On je za HTV rekao i da je posle procene stanja na terenu utvrđeno da se automobilom izručenje može izvesti na najbezbedniji način.

Prema njegovim rečima, Sanaderova bezbednost je jedan od glavnih razloga zbog čega je prebačen u ženski deo zatvora u Remetincu.

"Odluku o tome donela je zatvorska uprava, a ne policija i ona je u skladu sa sigurnosnim merama i uslovima kakvi postoje u Remetincu", kazao je on.

Borovec je objasnio da bivši hrvatski premijer, zbog toga što je u istražnom pritvoru, neće imati ista prava kao ostali zatvorenici Remetinca. U najvećoj meri to će se odnositi komuniciranje sa posetiocima i medijima, kaže Borovec.

"Tu su prava strogo propisana, odnosno njegova prava su nešto sužena u odnosu na prava osoba koje izdržavaju pravosnažne zatvorske kazne. Komunikacija mu je vrlo sužena i biće pod stalnim nadzorom. Što se tiče komunikacije sa spoljnim svetom, tj medijima, to mu nije dopušteno", objasnio je on.

Borovec je dodao da, bez obzira na to što je nedavno povredio nogu, bivši hrvatski premijer tokom izručenja nije zahtevao pojačanu zdravstvenu negu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.