Izvor: B92, 15.Jul.2010, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLO: Deklaracija o regionu

Ljubljana -- Slovenački parlament je usvojio deklaraciju o zapadnom Balkanu čiji je cilj jačanje odnosa i produbljavanje saradnje sa državama u regionu.

Kako je rečeno, deklaracija predstavlja okvir smernica za delovanje Slovenije na zapadnom Balkanu, koje je vlada usvojila početkom ovog meseca.

Uz oba dokumenta Slovenija želi da u regionu ostvari povoljniju klimu za realizaciju nacionalnih interesa, kao i da doprinese trajnoj stabilnosti u regionu, naveli su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slovenački parlamentarci.

Među glavim opredeljenjima u dekaraciji su ona koje govori o tome da Balkan predstavlja prioritet slovenačke spoljne politike i privrede, da Slovenija podržava približavanje država u regionu evroatlantskim integracijama, kao i da se zemlja zalaže za jačanje dobrosusedskih odnosa sa svim državama u regionu.

Deklaracija je izazvala burnu debatu u parlamentu u toku koje su iznošena mišljenja da se dokumentom kasni desetak godina, da je on rađen nestručno zbrda-zdola i da nema "ni repa ni glave". Sa sličnim priedbama su prednjačili poslanici opozicije.

Predsednica parlamentarnog odbora za spoljnu politiku Janja Klasinc je podržala deklaraciju, kao i njena poslanička grupa Socijalnih demokrata, obrazlažući to činjenicom da se Slovenija poslednjih dvadeset godina udaljavala od zapadnog Balkana, i da su se stvari sada promenile.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.