Izvor: RTS, 25.Jul.2020, 09:44

Protest u Mađarskoj zbog smena urednika portala "Indeks"

Više hiljada ljudi izašlo je na ulice Budimpešte u znak protesta na sve žešćih napada vlasti na slobodu medija. Demonstracije su organizovane nakon što je više od 60 novinara najvećeg nezavisnog portala u Mađarskoj "Indeks", dalo otkaze zbog smene trojice glavnih urednika.
Vodeći mađarski nezavisni informativni portal Indeks u petak je napustilo više od 60 novinara zbog smene trojice glavnih urednika. Razlog je pritisak vlade premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Viktora Orbana na portal koji je jedan od njegovih najvećih kritičara.

U znak podrške novinarima, sinoć je više hiljada građana Budimpešte izašlo na ulice. Oni su prošetali do kancelarije premijera uzvikujući parole "Slobodna zemlja, slobodni mediji".
U izjavi na portalu, novinari, koji čine dve trećine kreativnog osoblja, kažu da odlaze, jer predsednik Upravnog odbora nije prihvatio njihov zahtev da se glavni urednik Sabolč Dul vrati na čelo mađarskog Indeksa.
"Smena glavnog urednika jasno je uplitanje u sastav uredništva i to možemo videti jedino kao pokušaj pritiska", naveli su novinari.
Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je na konferenciji za novinare u Portugalu da je njegova vlada izložena "neistinitim optužbama" u pogledu medijskih sloboda. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.