Predsednica Hrvatske na svečanosti SPC u Zagrebu

Izvor: Mondo, 21.Apr.2015, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednica Hrvatske na svečanosti SPC u Zagrebu

Svečanom akademijom u Zagrebu obeležena su dva veka od osnivanja prve srpske osnovne škole pri zagrebačkoj pravoslavnoj crkvenoj opštini i deset godina od osnivanja Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković".

Foto: Beta/Hina/Damir Senčar

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istakla je na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu da je Hrvatska država ne samo proklamovane, već stvarne tolerancije.

Ona je rekla da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << će pomagati afirmaciju svih nacionalnih manjina i verskih zajednica i dodala da je negovanje sopstvene tradicije i otvorenosti prema drugim kulturama, važna osnova za izgradnju celovitog humanizma.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski, Porfirije naglasio je da hrvatski i srpski narod povezuje hrišćanska vera i prostor na kojem žive,  ali "nismo jednoobrazni i Bogu se ne moramo jednoobrazno moliti", dodao je mitropolit.

Na svečanosti su bili predstavnici Vlade Hrvatske, Grada Zagreba, izaslanica predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić, predstavnici verskih zajednica u Hrvatskoj i javne ličnosti.

Uz predsednicu Hrvatske, na skupu su bili i bivši predsednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, što je prvi put da su se zajedno pojavili od februara kada je Grabar-Kitarović preuzela dužnost.

U programu su učestvovali članovi Hora HNK-a u Zagrebu, Hora zagrebačkog Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg, Jora Svetoarhangelskog manastira u Kovilju, učenici Srpske pravoslavne opše gimnazije i dramski umetnici iz Beograda.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.