Dva veka prve srpske škole u Zagrebu

Izvor: RTS, 21.Apr.2015, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva veka prve srpske škole u Zagrebu

Svečanom akademijom u Zagrebu su obeležena dva veka od osnivanja prve srpske osnovne škole pri zagrebačkoj pravoslavnoj crkvenoj opštini, i deset godina od osnivanja Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković".
Predsednica Hrvatske poručila je na svečanoj akademiji da Hrvatska želi da bude država stvarne, a ne samo proklamovane tolerancije, prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je učitelje, đake i zvaničnike rečima "Hristos vaskrse!", istakavši da je jubilej važan ne samo po svom istorijskom značenju, nego još više po tome šta znači za budućnost.
Napomenuvši da je prosvetni rad osnovni zadatak Srpske pravoslavne crkve, ona je podsetila na ljude koji su iz ljubavi prema svom narodu svoja znanja i sposobnosti uložili u pravedni cilj - da deca i mladi dobiju što bolje obrazovanje i postanu što bolji ljudi.
"Tim nastojanjima nisu sva vremena bila jednako sklona, no pre desetak godina dozrelo je vreme za obnovu te prosvetne tradicije", rekla je hrvatska predsednica dodajući da je na podsticaj pokojnoga mitropolita Jovana, uz podršku SPC, kao i državnih i gradskih vlasti, otvorena nova gimnazija.
Škola koristi ime Kantakuzine Katarine Braniković, srpske plemkinje iz 15. veka, koja je veliki deo života provela u Zagrebu i Hrvatskoj.
"Sa svoje strane pomagaću afirmaciju svih nacionalnih manjina i verskih zajednica", naglasila je hrvatska predsednica i dodala da je tolerancija samo osnova za krajnji cilj - otvaranje prostora afirmaciji kulturnih i verskih identiteta manjinskih zajednica i njihova integracija u društveni život.
Zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije istakao je da hrvatski i srpski narod povezuje hrišćanska vera i prostor na kojem zajednički žive i kojeg prožimaju.
"Nismo jednoobrazni, i Bogu se ne moramo jednoobrazno moliti", rekao je Porfirije, napominjući da je Bog stvorio različitost.
Izaslanica srpskog predsednika Jasmina Mitrović Marić ocenila je da bi bilo manje neznanja i više ljubavi kad bi se svi držali poruka Svetog Save, prvog srpskog učitelja i prosvetitelja.
"Odupirući se sopstvenom nemaru prema kulturi pamćenja, negujući nacionalnu samosvest i ravnopravnost, razvijajući slobodno mišljenje i stvaranje, srpski i hrvatski narod treba da poštuju svoje slavne pretke", rekla je Mitrović Marić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.