Izvor: B92, 02.Apr.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozivi na konstruktivnu saradnju

Ljubljana -- Nakon što je odložen jučerašnji sastanak delegacija Slovenije i Hrvatske u Briselu, Francuska, Češka i Švedska pozivaju dve zemlje na konstruktivnu saradnju.

Sastanak evropskog komesara za proširenje Olija Rena sa šefovima diplomatija Slovenije i Hrvatske, koji je juče trebalo da se održi u Briselu, otkazan je jer Hrvatska nije odgovorila na najnoviji Renov predlog za rešavanje postojećeg graničnog spora između dve zemlje. Oli Ren je izjavio da odgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrvatske još čeka.

Još se ne zna kakav predlog je dao Oli Ren, ali Slovenija je, za razliku od Hrvatske, na njega odgovorila u ponedeljak uveče.

Evropska trojka zabrinuta

Predsedavajuća trojka Evropske unije ozbiljno je zabrinuta zbog stanja u pregovorima u rešavanju problema između Slovenije i Hrvatske, saopštilo je češko predsedništvo EU posle sastanka sa Olijem Renom.

U saopštenju se navodi da učesnici sastanka očekuju dalji napredak, a slovenački mediji iz svojih dilplomatskih izvora saznaju da je razlog za zabrinutost to što Hrvatska nije htela da podrži najnoviji predlog Olija Rena.

Umesto planiranog sastanka, koji je odložen na neodređeno vreme, Oli Ren se u sredu sastao sa predstavnicima predsedavajuće trojke EU - Francuske, Češke i Švedske, koje je uključio u rešavanje spora Slovenije i Hrvatske.

Nakon sastanka, Oli Ren je bio zadovoljan razgovorima sa evropskom trojkom, koja je podržala inicijativu Evropske komisije i pozvao Sloveniju i Hrvatsku da konstruktivno sarađuju, kako bi mogli da se postignu rezultati pred pregovaračku konferenciju o ulasku Hrvatske u EU, koja je odložena za kraj aprila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.