Potvrđeno: Bivši čelnik UDBE ide na 40 godina u zatvor

Izvor: Mondo, 17.Jul.2019, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđeno: Bivši čelnik UDBE ide na 40 godina u zatvor

Zdravko Mustač (77) osuđen na 40-godišnju zatvorsku kaznu zbog učešća u ubistvu emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u okolini Minhena, objavio je danas taj sud.

Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu presudu kojom je bivši čelnik jugoslovenske tajne službe (Udba), a kasnije i hrvatske.

Sud je odlučivao po Mustačevoj žalbi na prvostepenu presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici kojom je nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kazna doživotnog zatvora usklađena s hrvatskim propisima i prevedena na kaznu zatvora od 40 godina budući da u Hrvatskoj ne postoji kazna doživotnog zatvora.

Mustač je zajedno s još jednim jugoslovenskim i hrvatskim obaveštajcem Josipom Perkovićem (74), izručen 2014. Nemačkoj, ali uz uslov da kaznu posle presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni zemaljski sud u Minhenu osudio je 2016. Mustača i Perkovića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kojeg su u julu 1983. u Volfratšauzenu (Wolfratshausenu) ubili i dalje nepoznati počinitelji.

Perković je prošle sedmice izručen Hrvatskoj pošto je njegova presuda ranije postala pravosnažna. O usklađivanju njegove nemačke presude s hrvatskim propisima odlučivao je zagrebački Županijski sud, jer je živeo u Zagrebu, i određeno mu je 30 godina zatvora.

O Mustaču je odlučivao Županijski sud u Velikoj Gorici, jer mu je tamo prebivalište. Očekuje se da će i Mustač uskoro, najkasnije na jesen, biti izručen Hrvatskoj.

Obojica su se posle presude u Nemačkoj obratili Evropskom sudu za ljudska prava. Oni od početka tvrde da nemaju veze s ubistvom Stjepana Đurekovića.

Nemačka optužnica je teretila Mustača da je od 1982. do oktobra 1985. godine bio šef bivše jugoslovenske tajne službe i nadređeni Josipu Perkoviću kojem je, najverovatnije u proleće 1982, naredio organizaciju i ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Djurekovića.

Perković je stupio u kontakt s hrvatskim državljaninom Krunoslavom Pratesom i uključio ga u ubistvo. Prates je dao kopiju ključa jedne garaže u Volfratšauzenu, koju je Djureković koristio kao štampariju, zasad nepoznatim osobama koje su ubile Stjepana Đurekovića.

Izručenju Perkovića i Mustača Nemačkoj 2014. prethodila je sedmomesečna pravno-politička afera koja je uzburkala i podelila političku scenu u Hrvatskoj, ali i dovela do sukoba Hrvatske s Nemačkom i Evropskom komisijom.

Hrvatska je uoči ulaska u EU u julu 2013. ograničila primenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002. godine što je onemogućilo izručenje bivših obaveštajaca Nemačkoj. Ta odrednica je pod pritiskom EU ukinuta početkom 2014, što je dovelo do hapšenje i izručenja Perkovića i Mustača.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Vrhovni sud potvrdio 40-godišnju kaznu zatvora Zdravku Mustaču

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jul.2019

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu presudu kojom je bivši čelnik jugoslovenske tajne službe (Udba), a kasnije i hrvatske, Zdravko Mustač (77) osuđen na 40-godišnju zatvorsku kaznu zbog učešća u ubistvu emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u okolini Minhena, objavio je danas taj sud...Sud...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.