Popis u Srbiji počinje 1. oktobra

Izvor: VOA, 27.Sep.2022, 15:01

Popis u Srbiji počinje 1. oktobra

U Srbiji 1. oktobra počinje popis stanovništva i domaćinstava, a popisivači će na teren krenuti od osam sati ujutro. Građani Srbije odgovaraće na 69 pitanja, učešće na popisu je zakonska obaveza, a za one koji odbiju da odgovore na pitanja popisivača predviđene su prekršajne prijave. Ko ne želi, ne mora da odgovori na tri - o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku. Građanima koji daju netačne ili nepotpune podatke preti i kazna od 20.000 do 50.000 dinara, javila je u utoak Radio-televizija Srbije. Popisivača koji je uporan i ipak zahteva odgovore na takozvana etnička pitanja takođe čeka kazna od 30.000 do 50.000 dinara. U još tri slučaja predviđene su kazne za njih - ako poslove popisa ne obavljaju blagovremeno i na propisan način, ako ne vode računa o tačnoj obradi podataka i ako ne čuvaju tajnost svih prikupljenih podataka. U slučaju da građani nisu kod kuće kada anketar dođe, mogu telefonom da dogovore termin za popis. Na sva pitanja, mora se odgovoriti tačno i potpuno. Više podataka o broju stanovnika, domaćinstava i stanova biće objavljeno posle oktobarskog popisa, a popisivači će na prva vrata pokucati već u subotu u 8 sati.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Počeo sa radom info-centar popisa stanovništva

Izvor: OkRadio.rs, 28.Sep.2022, 12:16

Info-centar Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. počeo je sa radom 15. septembra 2022. Pozivom Info-centra, putem broja telefona 0800 444 005, građanima će se javljati operateri koji će davati potrebne informacije, kao i odgovore na sva pitanja koja se odnose na Popis 2022. Pozivi...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.