Počelo suđenje za zločine u vojnom zatvoru Lora

Izvor: RTS, 09.Sep.2015, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje za zločine u vojnom zatvoru Lora

Posle dva odlaganja i jednog pripremnog ročišta, u Županijskom sudu u Splitu, počeo je suđenje u slučaju "Lora 2". Petorica optuženih terete se za ratni zločin nad zarobljenicima u vojnom zatvoru Lora 1992. godine.
Optužnica za ratni zločin tereti tadašnjeg zapovednika vojno-istražnog centra Tomislava Dujića, Tončija Vrkća koji je u tom periodu bio zamenik zapovednika, kao i vojne policajce, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tada stražare, Antu Gudića, Anđelka Botića i Emilija Bungura da su zlostavljali vojne zarobljeniike, od kojih su trojica umrla.
Sva petorica već su pravosnažno osuđena u postupku Lora, u kojem su odgovarali za ratni zločin nad civilima.
Suđenje je počelo bez prvoptuženog Dujića koji je u begu, dok su ostala četvorica navela da se ne osećaju krivima i da su optužbe za koje ih terete neosnovane, prenosi Hina.
U optužnici splitskog Županijskog držvanog tužilaštva precizirano je da su u periodu od marta do avgusta 1992. zlostavljali zarobljenike koji su zarobljeni kao pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija u oružanom sukobu s jedinicama hrvatske vojske.
Suđenje je počelo čitanjem optužnice, saslušanjem dvojice svedoka i uvodnim izlaganjima branilaca optuženih, a biće nastavljeno 11. septembra.
Suđenje je javno, a deo članova braniteljskih i stradalničkih udruženja ispred suda je održao protest kojim žele da upozore na, kako tvrde, montirani proces.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo suđenje u slučaju Lora 2

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Sep.2015

SPLIT - U Županijskom sudu u Splitu, nakon dva odlaganja i jednog pripremnog ročišta, danas je počeo sudski postupak Lora 2 u kojem se petorici optuženih na teret stavlja ratni zločin nad zarobljenicima u vojnom zatvoru Lora 1992. godine...Optužnica za ratni zločin tereti tadašnjeg komandanta...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Počelo suđenja za Loru 2

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Sep.2015

Četvorica bivših hrvatskih vojnih policajaca danas su se na početku suđenja u slučaju "Lora 2" izjasnila da se ne osećaju krivim za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika iz bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica 1992. u splitskom vojno-istražnom zatvoru Lora...Sudski postupak počeo je čitanjem...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.