Vujanović: Patrijarh Irinej svojim stavom vređa Crnogorce

Izvor: Blic, 11.Jun.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: Patrijarh Irinej svojim stavom vređa Crnogorce

PODGORICA - Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenio je kao "zabrinjavajući" stav patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja o crnogorskoj naciji, odnosno o negiranju Crnogoraca kao nacije.

"Stav Irineja je zabrinjavajući. Irinej ne može da osporava crnogorsku naciju. Svako osporavanje je uvreda za Crnogorce", rekao je Vujanović u večerašnjem intervjuu podgoričkoj televiziji IN.

Vujanović je, u tom smislu, kritički govorio i o istim ili sličnim stavovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nekih srpskih akademika i istoričara, pri čemu je pomenuo Radoša Ljušića.

Prema rečima Vujanovića, očito je da se u Srbiji negiraju Crnogorci kao nacija, ali, kako je objasnio, ne treba Crna Gora, zbog toga, da ulazi u konfrontacije sa Srbijom.

"Ta pitanja treba rešavati partnerstvom i bliskim odnosima sa Srbijom", kazao je crnogorski predsednik.

Vujanović je, u tom kontekstu, ocenio da se u politici "dobro ne snalazi" ni mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije, jer "produkuje loše poruke".

Vujanović je rekao da stav koji je Demokratska partija socijalista usvojila na svom nedavnom kongresu - o potrebi stvaranja jedinstvene pravoslavne crkve u Crnoj Gori - nije dobro protumačen u javnosti.

"To nije mešanje partije u crkvene poslove, nego njena briga za potrebu prevazilaženja podela u Crnoj Gori", kazao je Vujanović.

Povezane vesti: Vujanović: Irinej negira crnogorski narod

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUJANOVIĆ: PATRIJARH IRINEJ VREĐA CRNOGORCE

Izvor: Kurir, 11.Jun.2011

PODGORICA - Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenio je kao "zabrinjavajući" stav patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja o crnogorskoj naciji, odnosno o negiranju Crnogoraca kao nacije..."Stav Irineja je zabrinjavajući. Irinej ne može da osporava crnogorsku naciju. Svako osporavanje je uvreda...

Nastavak na Kurir...

Vujanović: Srpski patrijarh vređa Crnogorce

Izvor: Mondo, 11.Jun.2011

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenio je kao "zabrinjavajući" stav patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja o crnogorskoj naciji, odnosno o negiranju Crnogoraca kao nacije.

Nastavak na Mondo...

Vujanović: Bez vanrednih izbora

Izvor: Blic, 11.Jun.2011

PODGORICA - Predsednik Filip Vujanović odbacio je mogućnost da bi nesuglasice u vladajućoj koaliciji oko kandidata za gradonačelnika Podgorice, mogle dovesti do vanrednih parlamentarnih ili lokalnih izbora i tvrdi da je Miomir Mugoša najbolji kandidat za to mesto...''Mislim da bi to bilo neozbiljno....

Nastavak na Blic...

Vujanović: Crkva se bavi politikom

Izvor: Blic, 12.Jun.2011, 01:15

BEOGRAD - Stav patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja o crnogorskoj naciji je zabrinjavajući i predstavlja uvredu za crnogorski narod, izjavio je crnogorski predsednik Filip Vujanović, koji smatra da, uprkos tome, svaki nesporazum sa Srbijom treba rešavati partnerstvom...On je, učestvujući...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.