Vujanović: Nesporazume sa Srbijom rešavati partnerstvom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2011, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: Nesporazume sa Srbijom rešavati partnerstvom

PODGORICA -

Stav patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja o crnogorskoj naciji je zabrinjavajući i predstavlja uvredu za crnogorski narod, izjavio je crnogorski predsednik Filip Vujanović koji smtra da, uprkos tome, svaki nesporazum sa Srbijom treba rešavati partnerstvom.

On je, učestvujući u emisiji „Živa istina" na IN Televiziji, kritički govorio i o slličnim stavovima pojedinih srpskih akademika i istoričara, pri čemu je posebno pomenuo Radoša Ljušića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Očito je da se u Srbiji negiraju Crnogorci kao nacija", rekao je Vujanovoić i dodao da Crna Gora zbog toga „ne treba da ulazi u konfrontacije sa Srbijom", već da takva pitanja treba rešavati “partnerstvom i bliskim odnosima”.

On smatra da i mitropolit Amfilohije „produkuje loše poruke", što je protumačio mitropolitovim “nesnalaženjem u politici”.

“Uvek sam javno kritikovao njegovo političko istupanje i smatram da mitropolit treba da ostane u granicama onoga što su poruke mitropolita i onih crkvenih i verskih velikodostojnika koji treba da šalju poruke mira, sklada, ekumenstva, ljubavi…koji treba da pomognu jednoj državi onako kao što recimo pomaže ruska država i ruska crkva”, rekeo je Vujanović.

Bavljenje Crkve politikom, prema njegovim rečima, znavči uvijek rizik, kazao je Vujanović i dodao da on često i privatno mitropolitu kaže da je “ulaskom u politiku ulazio u zonu gde se teško snalazio i gde je produkovao greške”.

Crnogorski predsednik je rekao da stav koji je Demokratska partija socijalista usvojila na svom nedavnom kongresu - o potrebi stvaranja jedinstvene pravoslavne crkve u Crnoj Gori - nije dobro protumačen u javnosti.

Tu nije reč o mešanju partije i u crkvenu poslove, nego njena briga za potrebu prevazilaženja podela u Crnoj Gori.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.