Parlamentarni izbori u Sloveniji

Izvor: RTS, 03.Jun.2018, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarni izbori u Sloveniji

U Sloveniji su zatvorena birališta, na kojima su građani tokom dana glasali za novi saziv parlamenta. Ankete najavljuju pobedu desničarskog političara Janeza Janše, ali se sumnja da će on moći da formira koaliciju.
Na 8. parlamentarnim izborima od osamostaljenja Slovenije - građani dežele birali su 90 poslanika Državnog sabora.

Do 16 sati glasalo je 587.725 ili 34,32 odsto upisanih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << birača, pokazuju najnoviji nezvanični podaci o izlaznosti Nacionalne izborne komisije. To je nešto manja izlaznost nego na izborima 2014. godine, kada je do 16 časova glasalo 35,58 odsto birača, podseća STA.
Najveće šanse daju se antiimigrantskoj Demokratskoj partiji Janeza Janše. Glavno pitanje je - da li će 59-godišnji Janša moći da okupi koaliciju, jer je veći deo levice isključio mogućnost ulaska u vladu s njim.
Slab koalicioni potencijal, nije pokolebao disidenta iz vremena komunizma, koga rivali optužuju za radikalizaciju politike, autoritarnost, širenje straha od migranata i komunista.
"Današnji izbori su prvi korak ka stvaranju države, u kojoj će na prvom mestu biti Slovenci, njihova bezbednost i ekonomski razvoj zemlje", rekao je Janša.
Gotovo dva miliona slovenačkih birača nezadovoljno je četvorogodišnjim mandatom leve koalicije premijera Mira Cerara. Iako je smanjio nezaposlenost i ostvario jedan od najvećih rasta BDP u Evropskoj uniji - Ceraru se zamera izostanak rasta plata i penzija, nedovoljne reforme. 

Otvorenost Slovenaca prema novim političkim opcijama, potvrđuje uspon favorita levice - gradonačelnika Kamnika i bivšeg glumca Marjana Šareca.
"Nova smo politička partija, ali se nadamo da ćemo ući u parlament i formirati vladu", kaže Marjan Šarec, nosilac Liste Marjana Šareca.
Prema izborima u Sloveniji, Brisel je rezervisan - jer bi Janšin treći dolazak na vlast doneo novi snažan glas protiv migranata u Evropskoj uniji, promene u spoljnoj politici Ljubljane, i njenim odnosima sa susedima.
Janez Janša godinama opstaje u politici, i pored brojnih skandala. Pre tridesetak godina, uhapšen je zbog odavanja vojnih tajni, kada je Slovenija bila deo Jugoslavije. To hapšenje bilo je katalizator tzv. Pokreta slovenačkog proleća, prve epizode raspada Jugoslavije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Janšine demokrate vode na izborima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Jun.2018

Slovenačka demokratska stranka (SDS) bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janše dobila je najviše, 24,4 odsto glasova na  parlamentarnim izborima u Sloveniji, pokazuju izlazne ankete koje prenose agencije. Prema procenama izlaznih anketa, druga je antiinstitucionalna partija bivšeg komičara,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.