Pala rumunska Vlada

Izvor: S media, 01.Okt.2009, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pala rumunska Vlada

Rumunska koaliciona vlada pala danas pošto su ministri iz redova socijaldemokrata podneli ostavke u znak solidarnosti sa smenjenim zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Danom Nikom

Nika je izjavio da su ministri podneli ostavke premijeru Emilu Boku i optužio je Boka, predsednika Trajana Baseskua i njihovu Demokratsko-liberalnu partiju da u potpunosti snose odgovornost za političku krizu u zemlji.

"Pokušao sam da preduzmem mere kako bih sprečio izbornu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kradju i videli ste šta se dogodilo", rekao je Nika.

"Trajan Basesku je ponovo uspeo da uradi ono što je radio proteklih pet godina - da izazove novu političku krizu, pored postojeće teške ekonomske i socijalne krize", rekao je Djoana.

Bok je u ponedeljak smenio Niku, optuživši ga za porast kriminala u zemlji i za iznošenje neosnovanih izjava o navodno planiranoj izbornoj kradji, a predsednik Trajan Basesku potpisao je danas dekret o njegovom smenjivanju.

Rojters je podsetio da će imenovanje novih ministara morati da bude potvrdjeno u parlamentu i da će nova, manjinska Vlada zavisiti od podrške opozicije.

Ekonomisti su upozorili da bi iznenadni raspad vladajuće koalicije mogao da ugrozi sprovodjenje reformi, ključnih za povlačenje sredstava iz paketa pomoći Medjunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 20 milijardi evra.

Vlada je pala uoči predsedničkih izbora u zemlji, zakazanih za 22. novembar, na kojima će, kako se očekuje, snage odmeriti šef države Basesku i predsednik gornjeg doma parlamenta Djoana.

Analitičari smatraju da raskid koalicionih partnera možda nije posledica njihovih političkih nesuglasica, već taktički manevar dveju vladajućih partija uoči izbora.

Liberalnodemokratska stranka rumunskog premijera i njeni socijaldemokratski partneri oformili su koaliciju pošto su na parlamentarnim izborima 30. novembra osvojili približno isti broj glasova, a vladu su formirali u decembru.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.