Obeležena 13-godišnjica genocida u Srebrenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 13-godišnjica genocida u Srebrenici

SREBRENICA - U Potočarima kod Srebrenice danas je obeležena 13. godišnjica genocida u tom gradu i sahranjeni su posmrtni ostaci još 307 identifikovanih žrtava. Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić rekao je na komemoraciji da BiH očekuje od Srbije da što pre uhapsi i izruči sve odgovorne za taj zločin.

Obraćajući se prisutnima, on je rekao da se presudom Međunarodnog suda pravde nalaže Srbiji da bez odlaganja uhapsi sve optužene za genocid u BiH i oceno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da "pokušaji da se odgovornost Srbije pripiše

"vlasti Slobodna Miloševića' jednostavno nisu mogući".

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak istakao je da međunarodna zajednica nikada neće odustati od traženja pravde za zločine koji su se desili u Srebrenici. Obraćajući se prisutnima na obeležavanju 13. godišnjice genocida u Srebrenici, Lajčak je ocenio da je BiH na pragu integracije u Evropu, da je ostvaren napredak ka miru i stabilnosti, ali da ništa ne može umanjiti užas koji se desio u Srebrenici pre 13 godina.

Na komemoraciji, na kojoj je bilo oko 40.000 ljudi, govorio je i američki ambasador u BiH Čarls Ingliš , koji je rekao da se u Srebrenici dogodio genocid i da se taj zločin ne može ni umanjiti ni poreći.

"Nekima je teško da prihvate ovu činjenicu, iako niko nema pravo da poriče da se zločin desio. To bi bila uvreda prema onima koji ovde leže i prema njihovim porodicama", rekao je Ingliš.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas, povodom 13. godišnjice, da je nova vlast u Srbiji potpuno privržena završetku saradnje sa Haškim tribunalom i hapšenju optuženog za ratne zločine Ratka Mladića.

"Za Srbiju je izuzetno važno da se pitanje ratnih zločina i zločinaca okonča, i ona je do sada poštujući vlastite zakone i međunarodno pravo izručila 43 optužena Tribunalu", naveo je Tadić u izjavi koju je prenela Pres služba predsednika Srbije.

Komemoraciji je prisustvovao i ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović, kao i delegacija Crnogorske pravoslavne crkve na čelu sa mitropolitom Mihailom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.