Nastavljaju se protesti u Skoplju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2015, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljaju se protesti u Skoplju

Oko 1.500 građana Skoplja protestuje treći dan protiv, kao navode, policijske brutalnosti a protest se danas održava ispred makedonskog Sobranja (skupštine), nakon što su jake policijske snage sprečile okupljanje ispred Vlade i Javnog tužilaštva, ispred kojih su raspoređeni kordoni policije.

Kako javljaju makedonski opozicioni mediji, protest koji je počeo oko 18 sati protiče mirno i bez incidenata a ispred Sobranja, gde je takođe raspoređen kordon policije, čuju se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << povici "Ubice", "Ostavke", "Nema pravde, nema mira" i "Grujo gotov si".

Na raskrsnicama koje se nalaze u blizini Vlade raspoređeni su kordoni policije koji blokiraju prolaz i preusmeravaju saobraćaj a uporedo sa njima na raskrsnicama su posedali građani koji izražavaju protest jer im je prolaz onemogućen.

Na stotine građana Skoplja protestovalo je danas i ispred Arhiva Makedonije i na mostovima u blizini Javnog tužilaštva.

Proteste u Skoplju izazvalo je objavljivanje prisluškivanih snimaka telefonskih razgovora od lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva o, kako je naveo, pokušaju zataškavanja istine o smrti Martina Neškovskog (21) koga je prekomernom upotrebom sile na mitingu VMRO DPMNE povodom izborne pobede ubio pripadnik specijalne policije.

Na protestima koji su počeli u ponedeljak bilo je i sukoba policije i demonstranata za koje je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska rekla "da su bili nasilni" i da je na njima povređeno 38 policajaca, dok su nezavisni mediji navodili da je povređen i veliki broj demonstranata i novinara koji su izveštavali sa protesta, kao i da među privedenima ima i onih koji na protestu nisu ni učestvovali.

Portparol opozicionog SDSM Petre Šilegov je izjavio da ta partija nije organizator protesta ali da njeni članovi kao građani učestvuju na njemu, dok je lider SDSM Zoran Zaev rekao da su "nasilje izazvali provokatori koji su ubačeni među demonstrante od vlasti" i pozvao građane da se izbore za to da protesti ostanu mirni.

Građani koji učestvuju na protestima su izjavljivali da se nasilno prema policajcima ponašale grupe mladića sa maramama oko glave, na šta su policajci odgovorili nasiljem i prema svim ostalim demonstrantima, nakon čega je preko društvenih mreža rašireno "uputstvo" građanima koji protestuju da skidaju maske "provokatorima" i da ih slikaju mobilnim telefonima.

Poziv na protest uputio je preko društvenih mreža brat ubijenog Martina Neškovskog, Aleksandar, i njegova majka, koji su zatražili od premijera Nikole Gruevskog da ih primi ali u prisustvu medija, što se do sada nije dogodilo.

Građani protestuju protiv "policijske brutalnosti" u vezi ubistva Martina Neškovskog 2011. godine i prikrivanja dokaza u istrazi o smrti novinara Nikole Mladenova, i traže ostavke od odgovornih.

Gruevski prihvata novu istragu o smrti novinara Mladenova

Makedonski premijer Nikola Gruevski danas je izjavio da se slaže i podržava pokretanje nove, dodatne istrage o smrti novinara Nikole Mladenova koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći pre dve godine.

Premijer je istovremeno zahvalio opoziciji na objavljivanje materijala o prisluškivanju koji pokazuju da makedonska vlada nije imala ulogu u tragičnoj smrti novinara Nikole Mladenova, prenela je agencija MIA.

Lider najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev zatražio je danas novu istragu u slučaju petostrukog ubistva na jezeru Smiljkovac i smrti Nikole Mladenova, novinara i glavnog urednika časopisa Faktor, koji je poginuo u, kako se tvrdilo, saobraćajnoj nesreći pre dve godine.

Zaev je na konferenciji za novinare u još jednoj "bombi" u okviru projekta "Istina o Makedoniji" podsetio da se u slučaju Mladenov nije vodio krivični postupak niti je Tužilaštvo otvorilo istragu.

"Dve godine živeli smo uz javne i polujavne spekulacije i teorije zavere da se njemu Bog zna šta dogodilo i da je vlast možda na neki način doprinela njegovoj smrti. Ja danas želim da zahvalim Zoranu Zaevu za objavljivanje tih materijala - bez obzira na to koliko ih je on izmenio. Svi oni koji su slušali ili će čuti audiotrake shvatiće da vlasti nisu imale nikakvu ulogu u tragičnoj nesreći u kojoj je poginuo Mladenov", rekao je Gruevski za TV Sitel, prenosi MIA.

Vlada, VMRO-DPMNE i ja lično, slažemo se i podržavamo da bude pokrenuta nova, dodatna istraga o slučaju Mladenov, dodao je on.

"Ona bi trebalo da uključi članove porodice Mladenova, zvaničnike SDSM ili predstavnike drugih političkih partija, kao i eksperte, čak i medije", naveo je Gruevski , prenosi MIA.

"Mi nemamo ništa protiv toga, iako nemamo nikakvu sumnju u proceduru koju sprovode tužilaštvo i institucije. Međutim, kako bismo sprečili da u budućnosti bude bilo kakvih spekulacija da je nešto sakriveno, mi podržavamo da do takve inicijative dođe što pre", dodao je on, izvestila je MIA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Skoplje na nogama, policija u pripravnosti!

Izvor: Mondo, 07.Maj.2015

Oko 1.500 građana Skoplja protestuje treći dan protiv, kako navode, policijske brutalnosti...Foto: AP Photo/Boris Grdanoski..Demonstranti zahtevaju odgovornost za prikrivanje ubistva 22-ogodišnjeg Martina Neškoskog pre četiri godine u Skoplju. Kako je objavio Radio Slobodna Evropa, na čelu kolone...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.