Napad na Srbe u Hrvatskoj: Osuda Miloševića i Pupovca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2019, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na Srbe u Hrvatskoj: Osuda Miloševića i Pupovca

Predsednici Srpskog nacionalnog veća, Boris Milošević, i Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac, kao i poslanica Dragana Jeckov, poručili su u Hrvatskom saboru da im je dosta napada na Srbe u Hrvatskoj, koji, kako su rekli, nisu ni spontani ni izolovani, već organizovani. Još jedan napad na Srbe u Hrvatskoj bio je u okolini Rijeke, kada je pretučen srpski povratnik Dobrivoje Arsić, čemu su prethodile uvrede na nacionalnoj osnovi, prenosi zagrebački portal Index.hr. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Danas je u Hrvatskoj društveno prihvatljivo napasti i udariti nekoga samo zato što je Srbin", izjavio je Boris Milošević, predsednik Srpskog nacionalnog veća.

"U pitanju je zločin iz mržnje prema narodu i ljudima samo zato što su druge nacionalnosti", istakla je Dragana Jeckov, poslanica u hrvatskom Saboru.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, Miodrag Linta, kazao je da Hrvatska štiti pojedince i grupe ustaške orijentacije, koji napadaju preostale Srbe u Hrvatskoj.

Napade na Srbe u Hrvatskoj osudili su i hrvatski Savet za nacionalne manjine i Hrvatska narodna stranka. Predsednik Hrvatskoga sabora, Gordan Jandroković, izjavio je da je hrvatski državni vrh učinio sve što je u njegovoj moći da napadači budu sankcionisani.

"Naša je poruka da očekujemo od nadležnih da se nađu i kazne, kao poruka svima koji će se služiti nasiljem, pogotovo ako ima političku pozadinu", poručio je Gordan Jandroković, predsednik hrvatskoga Sabora.

Hrvatski premijer, Andrej Plenković, dan nakon što je za napad na Srbe u Kninu rekao da je to "delo pojedinca, a ne klima u društvu", naložio je da se svi policijski resursi angažuju da se počinioci napada otkriju.

"Moramo delovati kao samopouzdan narod koji ceni postojanje manjina i štiti njihova prava. Želimo da se svi resursi policije angažuju i da se otkriju svi počinioci. Treba sve preduzeti da se oni otkriju, kazne i sankcionišu", rekao je on.

Hrvatska predsednica, Kolinda Grabar-Kitarović, rekla je da osuđuje svako nasilje, ali da će pomenute slučajeve komentarisati kada dobije detaljne policijske izveštaje.

Još jedan napad na Srbe u Hrvatskoj dogodio u okolini Rijeke, kada je pretučen srpski povratnik Dobrivoje Arsić, čemu su prethodile uvrede na nacionalnoj osnovi, prenosi zagrebački portalIndex.hr.

Kako je tom portalu izjavio pravni savetnik Srpskog nacionalnog veća, Milan Eraković, 70-godišnjeg povratnika Dobrivoja Arsića su verbalno, a zatim i fizički napale nepoznate osobe, od kojih je jednu prepoznao kao stanara susedne zgrade.

Posle verbalnog napada, Arsić, koji je i invalid, dva puta je zvao policiju, a pošto se dolazak policije odužio, usledio je fizički napad.

Povod za incident je bilo pitanje parkiranja ispred stambene zgrade, ali Index navodi da je indikativno to što su napadači znali ime i prezime povratnika i da je vređanje bilo usmereno na njegovu nacionalnost i činjenicu da je povratnik.

Grupa maskiranih napadača upala je juče u kafić kod Knina i fizički napala goste koji su gledali utakmicu Crvene zvezde, a u tuči je povređeno pet osoba, kao i jedno dete.

Nakon toga su nepoznati napadači u mestu Đevrske verbalno, a potom i fizički, napali vlasnika drugog kafića i goste, ali niko nije povređen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ISTRAGA NAPADA NA SRBINA Hrvatska policija ispituje ko je i zašto pretukao povratnika u Viškovo

Izvor: Blic, 23.Avg.2019

Policijska uprava primorsko-goranska saopštila je da sprovodi istragu u vezi događaja u kojem je 20. avgusta u Viškovu kod Rijeke povređen 70-godišnji hrvatski državljanin, inače srpski povratnik, koji je medijima izjavio da je premlaćen i vređan po nacionalnoj osnovi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.