Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Maj.2016, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Menhetn: Vatra progutala srpsku crkvu na Uskrs

Veliki požar progutao je srpsku crkvu Svetog Save u centru Menhetna u danu u kome pravoslavni hrišćani proslavljaju Uskrs. Žrtava i povređenih nema.

Sa vatrenom stihijom se satima borilo više od 170 vatrogasaca, uzrok požara nije poznat, a istraga je u toku.

"Svi smo živi, ali zgrade više nema. Ova crkva je spajala čitavu zajednicu, jer je jedina u Njujorku, a sada je nema. Ovo je užasno, noćna mora, moje srce je slomljeno", rekao je sveštenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Đokan Majstorović.

Požar je izbio oko sedam uveče po lokalnom vremenu, nekoliko sati nakon uskršnje liturgije, a lokalizovan je tek četiri sata kasije.

Tokom dana je više od 700 vernika pravoslavne veroispovesti obeležilo Uskrs u ovoj crkvi, ali prema poslednjim izveštajima zgrada je bila prazna kada je požar izbio.

Njujorški vatrogasci bili na terenu do duboko u noć, nakon što je proglašena uzbuna prvog stepena.

Čuvar je pokušao da ugasi požar, ali je vatra brzo zahvatila konstrukciju. Čoveka je zbrinula ekipa hitne pomoći zbog udisanja dima.

Portparol vatrogasne službe Frenk Gribon navodi da se čini da uzroci požara nisu sumnjivi.

On je dodao da će njegovo odeljenje istražiti uzroke, ali je upozorio i da bi velika šteta koju je pretrpela crkva mogla da zakomplikuje te napore.

"Šteta je tako velika da ne može da se nađe tačka gde je požar izbio. Krov je bio drveni i više ga nema", rekao je Gribon.

Prelepa građevina u gotskom stilu izgrađena je 1850. godine, a Srpska crkva ju je kupila tokom Drugog svetskog rata, 1943. godine.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izgorela crkva Sveti Sava u Njujorku

Izvor: Beta, 02.Maj.2016

Srpska pravoslavna u crkvu Sveti Sava u Njujorku izgorela je u nedelju u velikom požaru u čijem gašenju je učestvovalo 170 vatrogasaca, saopštile su službe za spasavanje.Požar u Sabornoj crkvi Sveti Sava, u centru Menhetna, izbio je u nedelju kasno popodne, na dan pravoslavnog Uskrsa. Plamen visok...

Nastavak na Beta...

DETALJI USKRŠNJEG POŽARA Starešina izgorele crkve za "Blic": Detektivi istražuju uzrok, nadam se da će nam osiguranje pokriti štetu

Izvor: Blic, 02.Maj.2016

Starešina Saborne crkve "Svetog Save" na Menhetnu, otac Đokan Majstorović za "Blic" je ispričao detalje stravičnog požara koji je na Uskrs zahvatio ovu svetinju koja se nalazi u srcu Njujorka...- Požar je buknuo oko pola sedam večeras. Srećom, služba u crkvi, na kojoj je bilo oko 700 vernika...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.