Janković ponovo čelnik Ljubljane?

Izvor: B92, 25.Mar.2012, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković ponovo čelnik Ljubljane?

Ljubljana -- Zoran Janković će ponovo biti gradonačelnik Ljubljane, a homoseksualni parovi neće moći da usvajaju decu, prvi su rezultati izbora i referenduma u Sloveniji.

U 19 sati zatvorena su birališta na referendumu o Porodičnom zakonu i na izborima u šest opština za gradonačelnike u Sloveniji.

Na referendumu o Porodičnom zakonu do 16 časova glasalo je 19,91 odsto birača, a u Ljubljani 29,06 odsto.

Danas je u Sloveniji održan još jedan u brojnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nizu referenduma u ovoj državi, ovaj put o predlogu novog Porodičnog zakona, oko koga se polarizovala politička scena i javnost u Sloveniji.

Naime, najviše prašine su podigle odredbe ovog zakona kojima bi se homoseksualnim parovima omogućilo usvajanje dece.

Desničarske partije i slovenačka Katolička crkva su se oštro usprotivile ovoj mogućnosti, zbog čega su pomenute partije tražile raspisivanje referenduma na kome su danas slovenački državljani odlučivali o tome da li će zakon biti usvojen ili ne.

Sudeći prema prevremenim rezultatima, ovaj zakon će biti odbijen, jer je protiv njega glasalo više od 56 odsto prebrojanih glasova, dok je 43,27 odsto bilo za. Postoje izvesne, ali male mogućnosti da se ovaj rezultat promeni, mada je na referendum izašlo samo 22 odsto slovenačkih birača, tako da je veliki broj glasova već prebrojan.

Pored referenduma, danas su u Ljubljani održani i vanredni izbori za gradonačelnika, jer je dosadašnji gradonačelnik Zoran Janković, prošle jeseni osnovao političku stranku sa kojom se kandidovao na parlamentarnim izborima i uspeo da uđe u parlament. Uprkos tome mu nije uspelo da postigne koalicioni dogovor sa drugim strankama i dobije priliku da kao mandatar sastavi predlog nove vlade. Umesto njega je koalicioni dogovor uspeo da postigne Janez Janša, koji je potom i postao novi slovenački premijer.

Zoran Janković je, uprkos tome što je predsednik parlamentarne stranke Pozitivna Slovenija, odlučio da se ipak kandiduje za gradonačelnika Ljubljane i sudeći prema do sada izbrojanim glasovima uspeće mu da po treći put postane gradonačelnik slovenačke prestonice. Janković je, za sada, dobio već 62 odsto glasova, tako da će očito po treći put i pobediti već u prvom izbornom krugu.

Izbori za gradonačelnike održani su danas, pored Ljubljane, i u Sloven Gradecu, Krškom, Bovecu, Destrniku i Duplenu.

Predsednik države Danilo Tirk danas je izjavio da referendum o porodičnom zakonu nije bio potreban i da je zakon trebalo usvojiti u redovnoj proceduri u Parlamentu.

Za usvajanje novog porodičnog zakona, koji pored ostalog predviđa i pravo na usvojenje dece istopolnim brakovima, izjasnio se danas i predsednik Parlamenta Gregor Virant, dok je protiv zakona premijer Janez Janša.

Prvi nezvanični rezultati referenduma i izbora za gradonačelnike bi trebalo da budu poznati do sutra ujutro.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovenija: Gejevi ne mogu da usvajaju decu

Izvor: Mondo, 25.Mar.2012

Slovenci na današnjem referendumu nisu podržali izmene porodičnog zakona, kojim je, između ostalog, predviđeno da homoseksualni parovi dobiju pravo da usvajaju decu, prvi su nezvanični rezultati. Zoran Janković ostaje prvi građanin Ljubljane.

Nastavak na Mondo...

Slovenci nisu dozvolili homoseksualcima usvajanje dece

Izvor: Vesti-online.com, 25.Mar.2012

Slovenci na današnjem referendumu nisu podržali izmene porodičnog zakona, kojim je, između ostalog, predviđeno da homoseksualni parovi dobiju pravo da usvajaju decu, pokazuju prvi nezvanični rezultati...Na osnovu prebrojanih oko 73 odsto listića, protiv promene porodičnog zakona glasalo je 56,73...

Nastavak na Vesti-online.com...

Janković po treći put gradonačelnik Ljubljane

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2012, 04:40

Predsednik Pozitivne Slovenije i dosadašnji gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković po treći put je u nedelju izabran na čelo glavnog grada Slovenije, pokazali su prvi nezvanični rezultati izbora.

Nastavak na Vesti-online.com...

Janković novi stari gradonačelnik

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Mar.2012

Predsednik Pozitivne Slovenije i dosadašnji gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković po treći put je u nedelju izabran na čelo glavnog grada Slovenije, pokazali su prvi nezvanični rezultati izbora. Posle obrađenih 99 odsto glasačkih listića, saopšteno je da je za Jankovića glasalo 60,87 odsto...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.