Istraga o ratnim zločinima nad Srbima u Jajcu

Izvor: S media, 20.Sep.2010, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o ratnim zločinima nad Srbima u Jajcu

Tužilaštvo BiH počelo je istragu o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima na području Jajca za koje su osumnjičena sedmorica pripadnika Armije BiH, Hrvatskog veća odbrane (HVO) i Hrvatskih oružanih snaga (HOS), potvrdjeno je banjalučkom Glasu Srpske u ovom tužilaštvu.

Policija Republike Srpske je 6. septembra Tužilaštvu BiH dostavila izveštaj protiv Midhata Karadžića, Muhjudina Kadrića, Šimuna Sarafa, Stjepana Blaževića, Marka Pašalića, Umrislava Jozića >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i Enesa Peštalića, tereteći ih da su tokom 1992. godine na području Jajca počinili ratni zločin nad srpskim civilnim stanovništvom.

Prema prijavi, Karadžić je u to vreme bio predsednik ratnog predsedništva u Jajcu, Kadrić komandant štaba odbrane Armije BiH, Blažević komandant štaba HVO u Jajcu, Saraf načelnik bezbednosti HVO-a Jajce, a Jozić zamenik komandanta Opštinskog štaba HOS-a.

List navodi da su osumnjičeni bili u jedinici "Krajišnici", koja je imala sedište u naselju Dobratići kod Jajca.

Zločine su počinili nad 35 civila srpske nacionalnosti iz mesta Kruščica. Civile, medju kojima je bilo i devetoro dece, zatvarali su u Osnovnoj školi "Bratstvo i jedinstvo".

"Osnovano se sumnja da su navedena lica, kao pripadnici civilnih i vojnih vlasti Armije BiH, HVO-a i HOS-a, tokom 1992. godine na području opštine Jajce, planirala, pokrenula, naredila, učinila i pomagala napade na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti", navodi se u izveštaju MUP-a RS.

Dodaje se da su namerno povredjivali civile, nečovečno postupali prema njima, zastrašivali ih i prisiljavali druge osobe na seksualni odnos.

Osim toga, na teret im se stavlja i protivzakonito zatvaranje civilnog stanovništva uključujući i decu, te prisiljavanje na prinudan rad i izgladnjivanje.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela istraga o ratnim zločinima nad Srbima u Jajcu

Izvor: Blic, 20.Sep.2010

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine počelo je istragu o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima na području Jajca za koje su osumnjičena sedmorica pripadnika Armije BiH, Hrvatskog veća odbrane (HVO) i Hrvatskih oružanih snaga (HOS), potvrđeno je banjalučkom "Glasu Srpske" u ovom tužilaštvu. ..Policija...

Nastavak na Blic...

Godišnjica zločina na Koranskom mostu u Karlovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2010, 02:36

BEOGRAD -..Danas se navršava 19. godina od surovog ratnog zločina na Koranskom mostu kod Karlovca, kada su pripadnici hrvatskih oružanih snaga, nakon predaje, likvidirali 13 i teško ranili dvojicu srpskih vojnika...Zločin su počinili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Zbora narodne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.