Istraga za zločine u Jajcu

Izvor: B92, 20.Sep.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga za zločine u Jajcu

Banjaluka -- Tužilaštvo BiH počelo je istragu o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima na području Jajca za koje su osumnjičeni pripadnici Armije BiH, HVO i HOS.

Kako piše Glas Srpske tužilaštvo sumnjiči sedmoricu pripadnika Armije BiH, Hrvatskog veća odbrane i Hrvatskih oružanih snaga.

Tužilaštvo tereti osumnjičene da su zločine počinili nad 35 civila srpske nacionalnosti iz mesta Kruščica. Civile, među kojima je bilo i devetoro dece, zatvarali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su u Osnovnoj školi "Bratstvo i jedinstvo".

Policija Republike Srpske je 6. septembra Tužilaštvu BiH dostavila izveštaj protiv Midhata Karadžića, Muhjudina Kadrića, Šimuna Sarafa, Stjepana Blaževića, Marka Pašalića, Umrislava Jozića i Enesa Peštalića, tereteći ih da su tokom 1992. godine na području Jajca počinili ratni zločin nad srpskim civilnim stanovništvom.

Dodaje se da su namerno povređivali civile, nečovečno postupali prema njima, zastrašivali ih i prisiljavali druge osobe na seksualni odnos.

Osim toga, na teret im se stavlja i protivzakonito zatvaranje civilnog stanovništva uključujući i decu, te prisiljavanje na prinudan rad i izgladnjivanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.